155-грамови смокини отглежда педагожка

Валентина Караиванова: „Самотен дядо на пазара ми продаде фиданката преди 6 години и ми пожела да е плодородна”

 

СМОКИНИ С ГОЛЕМИНАТА НА ЕДРИ ПРАСКОВИ И ВПЕЧАТЛЯВАЩО ТЕГЛО ОТГЛЕЖДА МЛАДА ПЕДАГОЖКА. Валентина Караиванова бере гигантските плодове от градината си в Драгижево. Последният, който откъснала вчера (бел. Ред. понеделник), тежи точно 155 грама, но далеч не е най-големият, нито най-тежкият.

„Дръвчето има малко странна история, първоначално не даваше плод, но от тази година направо не мога да повярвам какво се случва. Никога не съм предполагала, че смокиня може да има такива размери, и то без да я третирам с препарати или да е резултат от някакви генетични опити“, разказва спортната педагожка, която мнозина познават и като изтъкнат психолог. В доказателство на думите си Караиванова показва плод, сравнен с нормален, също от нейната градина. Даже и на пръв поглед личи, че разликата в големината е поне 4 – 5 пъти. Наша проверка пък показа, че у нас рекордното тегло на плодове от този вид е около 100 – 140 грама, което прави смокините на Валентина абсолютни шампиони.

МЛАДАТА ДАМА РАЗКАЗВА, ЧЕ СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО СЕ СДОБИЛА СЪС СМОКИНОВОТО ДРЪВЧЕ ПРЕДИ 6 ГОДИНИ. Многократно тя засичала на пазара самотен дядо, който продавал смокинови фиданки, и искала да си купи. Дълго време обаче не се решавала поради липса на място и факта, че вече имала смокиня на доста години в двора си. Една есен обаче, преминавайки покрай възрастния мъж, машинално посегнала към портфейла си и взела фиданката на символична цена.

„Много са едри, ще видиш, отначало няма да ти прави впечатление, но после ще се изненадаш. Желая ти да дават много вкусен и сладък плод“, казал й дядото. „Дълго време дръвчето бе в саксия, за да укрепне. Беше много тънко и слабо. Едва след 4 – 5 години го засадих в двора си и това е първата реколта. Изумена съм“, обобщава Валентина.

Нейните плодове започват да се превръщат в истинска атракция в региона, а покрай случая с необичайно големите смокини педагожката е изучила и доста от качествата на вида и е останала изненадана колко полезен е.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

One thought on “155-грамови смокини отглежда педагожка

  • 17.07.2019 в 15:11
    Permalink

    Моля Валентина Караиванова, ако чете статията да се свърже с мен ([email protected]). Аз от доста време се опитвам да завъдя смокиня и то точно такава, не без резултат.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.