Българчета и ромчета от училища в Джулюница и В. Търново се учиха на толерантност по проект

БЪЛГАРЧЕТА И РОМЧЕТА ОТ ОУ „БАЧО КИРО“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ОБЕДИНЕНОТО УЧИЛИЩЕ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ В ДЖУЛЮНИЦА работиха по съвместен проект и се учиха на толерантност. Проектът, който двете школа са спечелили, е на стойност близо 40 000 лв. и се нарича „Винаги различни, винаги заедно“. Финансирането е от МОН чрез Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Децата и техните учители са работили по проекта в продължение на две години. По него в двете училища са били създадени шест групи по интереси – четири от тях са работили в търновското училище, другите две – в школото в Джулюница. Групите са в три направления – гражданско образование, изкуства и спорт, и в тях са участвали повече от 200 ученици от двете училища.

Освен че са работили по интереси, децата са участвали и в няколко съвместни дейности. Заедно учениците са били на зелено училище, участвали са в спортни състезания и кулинарен уъркшоп „Никой не е по-голям от хляба“, както и в артпленер „Сръчковци“. Всички заедно са били и на екскурзия до Габрово.

„За мен и за нашите деца участието в този проект беше сериозно предизвикателство. Ние сме училище, в което, колкото са ромчетата, толкова са и българчетата. В Джулюница отдавна няма проблем с това и родителите и децата са свикнали да са заедно. Но исках нашите деца да излязат малко от Джулюница, да придобият самочувствие, като поработят със свои връстници от едно толкова различно и много по-голямо училище от нашето“, разказва директорът на училището в Джулюница Даниела Христова. Предизвикателство е бил проектът и за възпитаниците на ОУ „Бачо Киро“, които пък е трябвало да се научат да приемат различните. „Децата много бързо разбраха, че без значение от религията, културата, цвета на кожата, различната коса, всички са еднакви. С родителите е малко по-дълъг процесът, но за съжаление, в този проект нямаше възможност да ги включим и тях“, споделя педагогическият съветник на търновското училище Даниела Стоянова.

Учители от двете партниращи си училища са участвали в открити уроци с елементи на интеркултурно образование, обучение за работа в мултикултурна среда и в кръгла маса за споделяне на добри практики за работа в интеркултурна среда. Сега и двата екипа търсят следващия проект, в който да участват отново заедно.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *