Нищят с европейски заповеди за разследване измами с техника за 45 000 евро и 28 800 л спирт

Фирма от Долна Оряховица изпищяла при сделка с трактор от Полша, „Захарни заводи” попаднали в капан за износ в Италия.

Прокуратурата в Горна Оряховица разнищва измами с европейски заповеди за разследване до Германия и Италия, научи „Борба“. Тази възможност у нас действа от една година и вече се прилага от държавното обвинение в заплетени казуси. Преди три години фирма от Долна Оряховица пазарила селскостопанска техника по интернет от полска фирма. Двете страни се договорили за трактор и българите превели 45 000 евро. След известно време обаче се оказало, че продавачът не е получил превода. Разследване установило, че се е намесил хакер виртуоз, който дал за превод имейл, почти сходен с този на продавача. По същия начин нашата фирма щяла да изпищи и с друга машина от немска фирма за 57 000 евро, но в банката открили нередности и далаверата на вероятно същия хакер не станала. Сметките на полската фирма обаче се намират в немска банка и заради това прокуратурата ще иска от германските си колеги отваряне на банковата сметка, по която е преведена тлъстата сума и която вероятно е на хакера.

Другата измама, по която също се работи по европейска заповед за разследване, е свързана със „Захарни заводи”. Те продали на свой редовен клиент в Италия 28 800 литра етилов спирт. Работили с комисионер от столицата, който по тази сделка наел превозвач. Захарният комбинат пратил спирта, но от данъчния склад в Италия съобщили, че не са го получили. В същото време от митницата проверили, че въпросната цистерна на българския превозвач била минала границата, но реално не е стигнала до дестилерията в град Пасторано. Сега българските магистрати ще искат от колегите си там съдействие и проверка чрез пътни камери и други способи да се проследи въпросната цистерна с огромното количество спирт от Горна Оряховица, платен от купувача, но така и не стигнал до него.

Разплитането на такива престъпни схеми става бавно, но сега прокуратурата се надява, че с новия регламент на европейските заповеди за разследване ще се стигне до извършителите и в двата случая.

Нели СУКОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *