Ремонтираха стъпалата към търновската автогара „Юг”, които не са правени още от времето на социализма

Общината набляга и на пешеходните връзки

 

ЕДНИ ОТ НАЙ-ИЗПОЛЗВАНИТЕ ОТ ПЕШЕХОДЦИ СТЪЛБИЩА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ СА РЕМОНТИРАНИ. ВРЪЗКАТА КЪМ АВТОГАРА „ЮГ”, Бюрото по труда и железопътната гара е с изцяло нов облик, подменени настилки и предпазни парапети. Обновено е и осветлението й, а растителността, която бе избуяла наоколо, е изчистена. „Стълбищата от автогара „Юг“ до улица „Седми юли“ са обект на основен ремонт. Дейностите са разделени на два етапа, съответно за всяка от двете половини на стъпалата. Участъкът не е обновяван от около четири десетилетия. На места основата под новите плочи е подсилена, а средствата за основния ремонт са осигурени по инвестиционната програма“, коментира кметът Даниел Панов..

За подобряване на комуникациите за жителите и гостите на града, които не използват автомобили, са предвидени над 120 хил. лв., също по инвестиционната програма на Общината. Идеята е движещите се пеш да имат удобства, за да забравят за колите си, които и без това задръстват централните зони. През последните години от общинската хазна се наливаха пари за транспортните връзки по протежението на болярския град, а сега акцентът е и към стълбищата.

Почти половината от бюджета за ремонти отива само към стъпалата край автогарата, заради състоянието на които имаше мнозина недоволни. Преди година от опозицията даже символично подменяха плочките в района, за да иронизират градската управа.

ДРУГИ 20 ХИЛ. ЛВ. СА ЗАДЕЛЕНИ ЗА СТЪЛБИЩА КЪМ УЛ. „ДИМИТЪР НАЙДЕНОВ“, която се намира в подножието на университета. Същата сума е предвидена и за реконструкция на стълбища в други точки на града.

Допълнително 50 хил. лв. от инвестиционната програма на Община Велико Търново се насочват и за решаването на друг голям проблем, свързан с пешеходните връзки. Крупната сума отива за реконструкция на парапетите към университета, тъй като металните ограждения на доста места са пропаднали към ската над Янтра.

Заради многото и належащи ремонти от кметството обмислят създаването на специално звено за реконструкции, което да покрива по заявка всички проблемни и компрометирани тротоари, стъпала, междублокови пространства и т.н.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Ростислав ГРЪНЧАРОВ

loading...

2 коментара за “Ремонтираха стъпалата към търновската автогара „Юг”, които не са правени още от времето на социализма

 • 17.07.2019 в 13:12
  Permalink

  Наредба 4 от 01.07.2009г. :

  чл. 15.(1)Външните стълби отговарят на изискванията за достъпност, при условие че:
  4. Външните стъпала са с еднакви размери: с широчина най-малко 32 cm и височина най-много 15 cm, със скосени навътре чела;

  Забележете борда на старото изпълнение.

  Някой май не е ходил на училище. Архитекти наблизо се намират, да бяхте ги попитали.

  Отговор
 • 17.07.2019 в 21:43
  Permalink

  От статията разбирам, че старите стъпала доста дълго са издържали. Не се знае дали новите ще издържат толкова, след като ги редиха върху всякакъв непочистен боклук и на практика се държат само на грозно рамазаната им фуга. Иначе самите плочки са с добро качество.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *