Новини

„Захарни заводи“ ще черпи по 1000 киловата на час еленергия от слънцето

Покривът на комбината става електроцентрала

 

ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В РЕГИОНА- „ЗАХАРНИ ЗАВОДИ“ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА, СТАВА ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМА. Комбинатът работи в момента по изграждането на собствена соларна електроцентрала, която ще осигурява по 1000 киловата еленергия от слънцето. Проектът за собствена фотоволтаична централа в момента се съгласува с Община Горна Оряховица и РИОСВ – Велико Търново.

Дружеството планира разполагането на 3564 монокристални фотоволтаични модула с обща мощност от 997,92 kWp, които ще бъдат монтирани върху статични конструкции на покривите на сградите. На първия етап ще се монтират панели с мощност от 320 киловата на час на територията на завода върху площ от почти 50 дка. Планирани са още три етапа за изграждане на модули, включително и върху покривите на производствените и административни сгради.

ДОБИВАНИЯТ ОТ СЛЪНЦЕТО ТОК ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗЦЯЛО ЗА СОБСТВЕНИ НУЖДИ НА КОМПАНИЯТА, като проектът дава възможност и за продажба на излишните количества.

Комбинатът притежава и собствена топлоелектрическа централа.

Тя е изградена през далечната 1960 г., за да покрива също собствените нужди на предприятията от комбината от ток и пара. Мощността на теца е 12 мегаватчаса, но разходите по производството са в пъти повече от тези на фотоволтаиците.

С. МАРИНОВ

 

 

One thought on “„Захарни заводи“ ще черпи по 1000 киловата на час еленергия от слънцето

  • Мегаватчасът е мярка за количество електричество, а не за мощност.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *