Златина Личева мечтаела да стане лекар, но вече е председател на съда в Горна Оряховица

ЗЛАТИНА ЛИЧЕВА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РАЙОННИЯ СЪД В ГОРНА ОРЯХОВИЦА В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА. Тя спечели поста след тежко съревнование на 25 юни, когато бе избрана от съдийската колегия на ВСС с 10 гласа „за“ и нито един „против”. На церемонията по встъпване на поста съдия Личева изрази удовлетворение от факта, че ще ръководи институция, призната за съд модел за постигнати високи резултати в областта на съдебната реформа.

В концепцията си за стратегическо развитие на Районен съд – Горна Оряховица, Златина Личева е заложила на контрол върху срочността на разглеждане на делата и за изготвяне на съдебните актове. Основната нейна цел е повишаване на общественото доверие в работата на съда чрез различни механизми, включващи и провеждане на образователни кампании в учебни заведения от съдиите по предварително уточнени теми, както и Дни на отворените врати. Във втория работен ден на новата длъжност я намираме в стария кабинет в съда, но казва, че скоро ще заеме шефския кабинет.

„Всъщност съм искала да стана лекар и може би това е била детската ми мечта. Преди кандидатстване обаче случайно избрах правото и ме приеха от първия път в СУ. В семейството ми няма прависти. Отказах се от медицината, защото реших, че няма да се справя с тежките интервенции, които изисква тази професия. В училище ми вървяха литературата и историята и се насочих към правото произволно. Но вече 19 г. съм съдия и не съжалявам за този избор…”, споделя Златина Личева. Тя е била приета и в Адвокатската колегия във В. Търново, но избрала правораздаването.

„Решаването на един казус по закона се разминава с житейската справедливост и това се случва често. В такива случаи се чувствам безсилна, но съм приела да спазвам закона, защото има и горни инстанции. Наскоро имах наказателно дело за плащане на издръжка. Подсъдимият ми каза, че с жената, която е подала жалба в прокуратурата, не живее от 20 г. Тя е раждала деца от други мъже, по време на развода обаче мъжът е подписал споразумение да плаща издръжка на едно от децата, което не е негово, защото така е по закон. Това може би е единственият случай, в който аз постъпих житейски, и този човек го оправдах. После обаче горната инстанция ми отмени присъдата, защото той по закон се води баща на детето”, разказва още съдия Личева.

Защо е пожелала да стане съдебен шеф? Тази длъжност е административна редом с делата, които ще гледа. Тя казва, че всъщност е подала документи, защото иначе съдът е щял да остане без административен ръководител, тъй като никой друг колега не е искал да се хване на това хоро за пет години. За да няма само временно назначен и този съд да остане без титуляр, тя е приела тази мисия заради опита си през тези 19 г. и защото познава работата и работи отлично с магистратите и съдебните служители. Тепърва обаче ще навлиза в работата на един председател, но това в никакъв случай не я плаши. Иска колективът да бъде все така добър, а тя да работи на принципа „Пръв между равни“.

Казва, че най-голямата й амбиция е, когато гражданин влезе в този съд, да получава по достъпен начин нужната информация за съдебните процедури.

Златина Личева е родена в Горна Оряховица, завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1998 година. През 1999 година е била стажант към Окръжния съд. От 2000 година е съдия в Районен съд – Горна Оряховица. Правораздава основно в областта на наказателното право. Участва като лектор в образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“, като работи с ученици от 8 и 9 клас от две горнооряховски училища – СУ “Георги Измирлиев“ и СУ „Вичо Грънчаров“.

ЗЛАТИНА ЛИЧЕВА-ДЕНЕВА Е ОМЪЖЕНА ЗА БИВШИЯ ТОППОЛИЦАЙ ОТ ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИЦИЯ ДАРИН ДЕНЕВ. Те се срещнали във В. Търново, когато тя била на стаж, а той дознател в следствието. Това било през 1999 г. По-късно сключили брак. Днес имат три деца – син на 22 г., който учи графичен дизайн във ВТУ, 14-годишна дъщеря, която спортува художествена гимнастика и учи в „Ем. Станев“ защита на информацията и софтуерни и хардуерни науки, най-малката дъщеря е на 6 г., сега ще бъде в първи клас. Семейството от 2007 г. живее във В. Търново и в Драгижево и може да се каже, че е на колела. Време за хоби съдия Личева няма.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *