Пет паркинг автомата, захранвани от слънцето и със софтуер на пет езика, монтираха в старата столица

Машините заменят инкасаторите, могат да работят и с евроцентове

 

ПЕТ МОДЕРНИ АВТОМАТА ЗА ПАРКИРАНЕ, КОИТО СЕ ЗАХРАНВАТ СЪС СЛЪНЧЕВИ БАТЕРИИ И ИМАТ СОФТУЕР НА ПЕТ ЕЗИКА, монтира екип на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“. Машините постепенно изместват инкасаторите и чрез тях много по-лесно ще се обслужват и западните туристи. В тях освен български левчета ще могат да се пускат и евроцентове. Досега в града работеха експериментално три машини, но бързо доказаха своята ефективност, и затова са поръчани още пет. Устройствата са френска изработка. Поставени са на входа на Старото военно училище, на Старите хали, край Паметника на обесените, на Улицата на глада, както и на централната улица „Васил Левски“.

Паркоматите са френска изработка, направени от подсилена стомана, устойчиви са на удари, а трезорът е с автоматично заключване. Софтуерът е на пет езика – български, английски, френски, немски и руски. Захранването е соларно.

Синята зона във Велико Търново е сред най-евтините в България, а цените остават непроменени и през настоящата година. Половин час платен престой струва само 50 стотинки, а един час е левче.

Близо 600 са местата за регламентирано паркиране. Заплащането става както със закупуването на талончета, така и чрез SMS, чиято времева валидност може да бъде проверена и в сайта на Общината. Предстои увеличаването на синята зона с още 43 места, които ще бъдат обособени в близост до Съдебната палата – по ул. „Мармарлийска“ и до бившето кино „Искра“.

Освен платено паркиране в широкия център на Велико Търново има и няколко свободни зони за престой. Два големи безплатни паркинга са оформени край бившето тролейбусно обръщало и в района на Пети корпус на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Общият им капацитет е за над 150 автомобила. В центъра на града безплатно се паркира също по улиците „Бачо Киро“, „Възрожденска“, „Цветарска“, половината от ул. „Хаджи Димитър“ и др.

 

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

 

2 thoughts on “Пет паркинг автомата, захранвани от слънцето и със софтуер на пет езика, монтираха в старата столица

 • 18.07.2019 в 17:59
  Permalink

  Щом йе за паарии всичко можем. Като сиганите.

  Отговор
 • 18.07.2019 в 18:01
  Permalink

  Щом йе за пари, всиичко можем. Като циганите

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.