Петчленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу магистралата Русе – Велико Търново

Решението е от 15 юни, вече има зелена улица за изграждането на аутобана

 

СЪС СВОЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ОТ МИНАЛИЯ ПОНЕДЕЛНИК ПЕТЧЛЕНЕН СЪСТАВ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД (ВАС) Е ОТХВЪРЛИЛ ЖАЛБИТЕ на граждани и активисти на сдружение „Граждани за пътен контрол“ срещу Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на екоминистерството за магистралата от Русе до Велико Търново. Определението не подлежи на обжалване. Де факто върховните съдии препотвърждават и решението на тричленния състав на същия съд. Решението на петчленния състав на ВАС по това административно дело е окончателно и не подлежи на обжалване.

В МОТИВИТЕ СИ ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ ПРИЕМАТ КАТО НЕОБОСНОВАНИ СЪОБРАЖЕНИЯТА НА ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ, ЧЕ В ПРОЦЕДУРАТА ПО ОВОС не е разгледано и преценено правилно съществуващото състояние на компонентите и факторите на околната среда и не е направен обоснован анализ на очакваните въздействия.

Непостроената все още магистрала Велико Търново – Русе, която изпокара селищата около трасето й, е сред приоритетните обекти, тъй като осигурява транзитния трафик по коридор N 9 и международен път Е-85 (до Дунав мост). 133-километровото трасе струва 600 млн. евро, а оптимистичният вариант е през тази година да минат тръжните процедури за избор на изпълнител на два от трите лота и да започне изпълнението им.

Съдебните саги забавиха с над 8 месеца изграждането на аутобана.

С. МАРИНОВ

 

One thought on “Петчленен състав на ВАС отхвърли жалбите срещу магистралата Русе – Велико Търново

  • 18.07.2019 в 16:38
    Permalink

    Каквото политиците ни обещаят, особено преди избори, никой не може да ни го даде!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *