Новини

Поръчката за ремонт на железопътния надлез до В. Търново се провали за втори път

Кметът Даниел Панов: „Недомислица e да се затваря движението към града за 6 месеца само заради този проект, искаме цялостен ремонт на югозападния вход”

 

АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ ЗА ВТОРИ ПЪТ НЕ МОЖА ДА НАМЕРИ ЖЕЛАЕЩ ДА РЕМОНТИРА ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ НАДЛЕЗ НА югозападния вход на Велико Търново. Нито една фирма не пожела да обнови съоръжението срещу 600 хил. лв. По план, докато трае реконструкцията, пътният участък от язовир „Вятъра“ край Дебелец до моста на хлебозавода трябваше да бъде затворен за шест месеца. За съвсем друго обаче настоява кметът на Велико Търново Даниел Панов.

„Изпратили сме писма до АПИ, в които настояваме да се подходи цялостно към югозападния вход на града, а не само да се затваря за шест месеца за ремонт на жп надлеза и да се пренасочва движението. Категорични сме, че пътната агенция трябва да изправи опасните Присовски завои, да реконструира надлеза, както и да оправи моста над Янтра, който е компрометиран. Всичкото това може да стане с едно затваряне, и то за по-кратък срок“, обобщи Даниел Панов.

Пред „Борба“ той заяви, че е разговарял по темата и със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Има вариант да не се пренасочва трафикът, ако се изгради нов, по-широк надлез до сегашния, а паралелно да се изправят завоите и да върви ремонтът и на моста. Предлагаме на държавата да се преразгледа и актуализира един по-стар проект за пътен възел, разположен от язовир „Вятъра“, чак до участъка след моста край хлебозавода. С моя екип смятаме, че докато трае строителството, може да не се затваря движението, но крайната дума е на АПИ“, коментира още градоначалникът.

ВЪПРОСЪТ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ОПАСНИТЕ ЗАВОИ СТОИ ПОВЕЧЕ ОТ 20 ГОДИНИ. СЪЗДАДЕНИ СА И НЯКОЛКО ИДЕЙНИ ПРОЕКТА. Темата тази седмица Даниел Панов обсъди и с директора на Областното пътно управление Венцислав Ангелов, а поводът бе предстоящата реконструкция на моста над жп линията в района на хлебозавода, който също е част от главния път и съответно от републиканската пътна мрежа. Даниел Панов подчерта, че е удачно планираните дейности за съоръжението да бъдат вкарани в по-голям проект, който да обхване и Присовските завои, особено ако се стигне до затваряне на главния път Гурково – Велико Търново – Русе в частта след разклона за Дебелец, до кръстовището за Южната индустриална зона „Дълга лъка“. Становището ще бъде внесено в Агенция „Пътна инфраструктура“, а в него кметът на старопрестолния град припомня, че участъкът Присовски завои е сред рисковите в страната. Изправянето на пътя ще подобри както проходимостта му предвид високата натовареност, а също ще ограничи значително рисковете от пътно-транспортни произшествия. След произнасянето на АПИ предстоят уточненията относно временната организация на движението в района на южния вход на Велико Търново. Тя ще зависи от мащаба на ремонтните дейности предвид обхванатите обекти и съоръжения от републиканската инфраструктура. До момента не е взимано решение за затваряне на участъка от главния път в района, а съществува възможност шосето да остане отворено и при стартиране на строителните работи.

ПОСЛЕДНО ПРОЕКТ ЗА ЗАВОИТЕ Е ЗАПОЧНАТ ПРЕЗ 2009 Г., КАТО ТОГАВА Е ИЗЧИСЛЕНО, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВАТ 5 МИЛИОНА ЛЕВА. Сумата обаче не включва идеята за нов мост до хлебозавода, който да облекчи трафика. Сегашното съоръжение е в аварийно състояние и спешно трябва да бъде ремонтирано. И това обаче е задача на държавата, поне откъм осигуряването на пари, тъй като пътят не само е републикански, а е част от международните транспортни коридори между Румъния и Турция.

Първият план за нов възел тук пък е още отпреди двайсет години, когато премиер е Иван Костов, а областен управител – Константин Дочев. Правителството осигурява тогава средства за дозавършване на Южния пътен възел и логично проектира нов, по-малък възел, който да се оформи с моста над реката и да фиксира новите подходи към Промишлената зона и кв. „Чолаковци” и да оправи трасето между старата столица, Дебелец и Хаинбоаз.

Проектът обаче остава само на книга, тъй като никой не се наема да осигури нужните около 20 – 25 млн. лв.

Преди шест години целият участък се препроектира. Идеята беше този път за четири пъти по-малка сума само да се ремонтира мостът над Янтра и да се разшири пътят с още по една лента, като същевременно се изправят завоите. И това обаче не се случи, а държавата налива средства единствено в смяната на изкъртените и огънати предпазни съоръжения в „Отсечката на смъртта”. Именно за този цялостен ремонт и изправяне на Присовските завои, а не само обновление на надлеза, настоява кметът Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 thoughts on “Поръчката за ремонт на железопътния надлез до В. Търново се провали за втори път

  • Нека АПИ да направят равносметка колко са загиналите по Прелисовските завои и колко катастрофи са станали и дано вземат правилното решение. Нима, когато стане катастрофа не затварят пътя с часове. Всичко зависи от нас. Трябва да се оправят нещата веднъж за винаги. Всички искат да се оправят Присовските завои. Моста до хлебозавода се вижда колко е опасен. Ако пропадне нямали да блокира движението. Тогава щете не щете ще трябва да се направи. Дано вземат решение по скоро, защото климатичните промени не чакат, те са започнали.

    Отговор
  • В тая държава, докато не стане голяма беля с жертви, нищичко не се пипва. Идеята на кмета е добра и дано един път се направи нещо, преди да е станало късно …

    Отговор
  • „Присовските завои“ са си най-обикновени завои. Проблема е в неспазването на ограниченията на скороста. И да ги изправят тировете като влизат в града с 120 км/ч. пак ще е мазало.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *