20 четения

Големият адронен колайдер откри нова частица

Международен екип от учени, провеждащ изследвания с помощта на Големия адронен колайдер в ЦЕРН обяви, че е открил ново състояние на т.нар. странен /чаровен барион, което с много голяма вероятност може да се окаже нова елементарна частица, предаде РИА Новости.

Според ядрената физика барионите са елементарни частици, включващи протони и неутрони (с общото име нуклеони), както и известен брой по-тежки, нестабилни частици, наречени хиперони. Терминът барион идва от гръцкото barys, означаващо „тежък“, тъй като това са частици, по-тежки от останалите. В тази група обаче са и други видове частици, условно обозначени като Δ, Λ, Σ, Ξ и Ω частиците.

Именно при тях най-често се наблюдават комбинации от най-малките неделими ядрени частици, известни до момента – кварки, сред които има и т.нар. странни кварки.

До момента, съществуването на нова ядрена частица при барионите е била допускана теоретично, но не е имало възможност теориите да бъдат проверени. Новото състояние на бариона, за което учените предполагат, че е много възможно да е нова частица е било постигнато при изкуствено стимулиране с Големия адронен колайдер. Предстои да бъдат измерени квантовите числа на наблюдаваните в експеримента частици, което ще е окончателният отговор на въпроса дали освен Хигс-бозона, науката е разгадала още една голяма вселенска тайна.

Източник: Мениджър Нюз

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *