Търновка направи блог с рецепти без месо, глутен и лактоза

За привържениците на здравословното хранене

 

Станислава Чалъкова експериментира, съставя рецепти и ги предлага на своите последователи, който опита ястията, иска да повтори

 

РЕЦЕПТИ, В КОИТО НЯМА МЕСО, НИТО ПЪК ХРАНИ С ГЛУТЕН ИЛИ ЛАКТОЗА, ПРЕДЛАГА В БЛОГА СИ STASSI`S KITCHEN ВЕЛИКОТЪРНОВКАТА СТАНИСЛАВА ЧАЛЪКОВА. Самата тя се храни по този специфичен начин и е разбрала, че никак не е лесно. Затова, когато преди няколко месеца започнала да споделя експериментите си във Фейсбук, веднага намерила последователи. Верните й приятели много бързо разбрали, че това, което Стаси прави, ще улесни хората, които имат непоносимост към глутен и лактоза или пък съвсем съзнателно са избрали да се хранят без тях и без месо. Те й предложили да си оформи свое пространство в интернет, където да започне да качва рецептите.

„Преди около две и половина години установих, че имам непоносимост към лактоза, което значи, че не мога да ям никакви млечни продукти. Имах проблеми с кожата, но реших, че преди да потърся лекарска помощ, ще спра млечните продукти. По принцип съм вегетарианец и за да усложня съвсем живота си, реших да огранича приема и на глутен. Така от менюто ми изчезнаха пшеницата и всичките й производни. Спрях хляба, пакетираните храни, които и без това не носят кой знае каква хранителна стойност, а са пълни с консерванти. И само след две – три седмици кожата ми се изчисти и аз започнах да се чувствам по-силна“, разказва Стаси.

И допълва, че отдавна вече този й режим на хранене се е превърнал в начин на живот. Не я притеснява и не я затруднява. „Е, проблем е, когато ходя на гости. Приятелите ми се чудят с какво да ме гощават, затова обикновено аз нося разни вкусотии, които се превръщат в хит“, признава Станислава. Така, който опита от нейните безглутенови, безмесни и безлактозни гозби, обикновено иска да повтори. За да не диктува рецептите на всекиго поотделно, Стаси започнала да ги споделя на стената си, а после и да ги подрежда в кулинарния си блог.

„Трудно е само в началото, докато свикнеш да четеш старателно етикетите и научиш къде има глутен и лактоза. С месото е ясно, но виж, другото наистина изисква малко да се потрудиш, да посъбереш информация, да понаучиш как тези вещества влияят на организма и какво става, когато тялото ти се изчисти от тях“, обяснява кулинарката. Тя започнала да замества сиренето с тофу, да си прави яхния от нахут, да разпознава безпогрешно истинското безглутеново брашно. После започнала и да експериментира с рецепти. В началото – за да помага на майка си, която има магазинче за азиатски продукти. „Правих рецепти с нейните продукти и за нейната страница. Исках всичко да става лесно, бързо и задължително – кой има време днес да стои часове пред печката! Приятелите ми във Фейсбук започнаха да ми връщат послания, като ми обясняваха, че са приготвили някоя рецепта, разказваха ми как се е получило, какво с какво са заместили. Стана истински забавно. Докато един ден трима – четирима, сякаш се бяха наговорили, не ми казаха: „Стаси, направи блог“, обяснява Станислава.

Тя започнала да качва по две – три рецепти на седмица, като задължително първо приготвя ястието за себе си, за да е сигурна, че вкусовете се съчетават подходящо и манджата е вкусна. Освен това се придържа към принципа продуктите да са евтини и леснодостъпни. Затова например Стаси не ползва киноа, а просо. То е също толкова вкусно, лесно се намира във всички магазини и не е скъпо. Всъщност един от големите й успехи е свързан именно с това, да убеди последователите си, че да се храним без ежедневните продукти, с които сме свикнали, не е чак толкова по-скъпо. Просто всичко е въпрос на нагласа и на желание да разшириш още малко хоризонта си.

За разнообразие тя прави и рецепти с азиатски продукти, които са подходящи и за солени ястия, и за сладкиши. Приготвя, снима, опитва и разказва. Описва всички продукти, които ползва, дава точни указания, защото самата тя не обича да чете рецепти, в които пише – сложете от това на око, от другото – вкус. Задължително предлага рецептите си във вариант и за хората, които обичат месо, не се лишават от глутен и лактозата не им пречи.

„От години чета за здравословното хранене и вече съм разбрала, че то не е някакъв закон и не е общовалидно. Всеки организъм реагира по различен начин. Освен това здравословното хранене е различно и според целта, която човек си поставя. Напълно съзнавам, че няма как да ядем съвършено чиста храна, но поне можем да ограничаваме тази, която си знаем, че е вредна, и няма две мнения за това“, казва Стаси и признава, че не е за нея например диетата, съставена само от сурови продукти. Тя не брои калориите, защото не намира това за важно. Стреми се да следи баланса на съставките, защото е разбрала, че в това е смисълът.

Станислава е завършила книгоиздаване във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Голям почитател е на азиатската култура. Взела го е може би от майка си, но вероятно и от сестра си, която пък живее в Япония. И понеже Стаси се оказала увлечена и привлечена от азиатската култура и кухня, започнала сама да изучава корейски. От три учи години и китайски и вече има запас от около 1500 йероглифа.

Ако ви е интересно, намерете Стаси във Фейсбук https://www.facebook.com/stassiskitchen/.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

 

И една идея за бананов мус с матча

Лятото е време за сладолед, но когато не можеш да ядеш нито мляко, нито захар, най-доброто решение е сам да си приготвиш сладкото изкушение. Днешната рецепта е с японски зелен чай матча, но ако ви се струва твърде екзотично, може да го замените с какао или рожков.

Необходими продукти за 2 порции:

Два добре узрели банана

Една равна чаена лъжичка матча

Една лъжичка пресен лимонов сок и щипка (безглутенова) сода

Една лъжица кокосово масло

2 – 3 капки есенция ванилия

Време за приготвяне: замразяване на бананите – около 50 минути плюс пет за самото приготвяне на муса.

Нарязваме бананите и ги слагаме в камерата за поне 40 – 50 минути, докато замръзнат, но преди да са станали на камък. След това в блендера разбиваме бананите, кокосовото масло, матчата, ванилията и лъжичката лимонов сок с щипка сода. Сервираме муса, докато е студен, много ще му отива кайсия или праскова.

loading...

Един коментар за “Търновка направи блог с рецепти без месо, глутен и лактоза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *