Царевец става естествен декор на операта „Турандот“

БУРГАСКАТА ДЪРЖАВНА ОПЕРА ЩЕ ИЗИГРАЕ ВПЕЧАТЛЯВАЩОТО СИ ПРЕДСТАВЛЕНИЕ „ТУРАНДОТ“ И КРЕПОСТТА ЦАРЕВЕЦ ЩЕ БЪДЕ ЕСТЕСТВЕН ДЕКОР НА ИСТОРИЯТА ЗА персийската принцеса. Представлението в събота от 21 часа е част от афиша на фестивала „Сцена на вековете“.

Историята за принцеса Турандот е почерпена от персийския сборник с разкази, озаглавен „Хиляда и един дни“. Този сборник представлява другата част на добре познатите „Хиляда и една нощи“. Приказката за Турандот е една от най-популярните от превода на Дьо ла Кроа.

Пучини започва да работи по „Турандот“ през март 1920 г. Четири години след това операта е композирана до финалния дует. Недоволен от текста, композиторът преустановява работа до 8 октомври. Само два дни по-късно му поставят диагноза рак на гърлото и той заминава за Брюксел, за да се подложи на ново, експериментално лечение с лъчетерапия. На 24 ноември 1924 г. Пучини умира от възникнали вследствие на фаталната болест усложнения. „Турандот“ е завършена от Франко Алфано.

Премиерата на операта е в Миланската Скала през 1926 г., пет месеца след смъртта на Пучини. Диригент е Артуро Тосканини. В средата на Трето действие, два такта след репликата „Liu, poesia!“, оркестърът застива. Тосканини спира да дирижира и оставя палката си на пулта, след което бавно се обръща с лице към публиката и казва: „Тук завършва операта, защото след това място маестрото умря“. Завесата бавно пада. Публиката остава в гробна тишина. Миг по-късно изригват възгласи „Слава на Пучини!“ За пръв път операта с финала на Франко Алфано се изпълнява на второто представление.

В спектакъла на Бургаската опера в ролята на принцеса Турандот ще пее Габриела Георгиева, а Валерий Георгиев ще е Калаф. Ролята на Лиу ще изпълни Мария Цветкова – Маджарова, а Пинг, Панг, Понг ще са Александър Крунев, Георги Динев, Любомир Тодоров. Режисьор е Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова. Диригент на спектакъла, в който ще участват солисти, оркестър и хор на Държавна опера – Бургас, ще е Найден Тодоров.

Още пет впечатляващи заглавия са включени в афиша на фестивала „Сцена на вековете“ 2019. На откритата сцена на Царевец на 26 юли Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще представи оперетата „Теменужката от Монмартър“ на Имре Калман. На 3 август Държавна опера – Русе, ще гостува с операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини, а Вердиевото заглавие „Симоне Боканегра“ на 10 август ще покаже Театрално-музикален продуцентски център – Варна. На 30 август ще е симфоничният концерт на Русенската филхармония, посветен на 120 г. от рождението на Панчо Владигеров. Финалът на сезона е на 3 октомври с операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало – продукция на Държавна опера – Стара Загора, и Академичен цирк „Балкански“ под шапитото на цирковата площадка в кв. „Колю Фичето“.

Като специален подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчван аудио-визуалният спектакъл „Цареград Търнов – звук и светлина“.

Четвърти летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново и е под патронажа на министъра на културата Боил Банов. Събитието е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2019 – 2020 за поредна година е включено в платформата на Европейската фестивална асоциация.

Билети за всички спектакли, включени в програмата, се предлагат в мрежата на www.evenim.bg и туристическите информационни центрове на ул. „Христо Ботев“ N 5 и на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *