Африканската чума засега отминава областта

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ПРОФ. Д-Р ЛЮБОМИРА ПОПОВА СВИКА В ПЕТЪК ПОРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ. Повод за заседанието беше писмо от министъра на земеделието, храните и горите, свързано с африканската чума по свинете. В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД „Сокол 1884“, ОД МВР, ОД „Земеделие”, РД ПБЗН – Велико Търново, и ОПУ – Велико Търново.

Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на заболяването по свинете на територията на страната. До този момент няма огнища на болестта в областта. Проф. Попова каза, че координацията между всички институции е много добра, всеки петък експерти от администрацията изпращат обработените данни, постъпващи от общини и кметства за преброяването на прасетата, отглеждани тип „заден двор“. По време на заседанието бе взето решение към епизоотичната комисия да бъде включен и представител на пристанищна инфраструктура.

Димитър Йорданов – ЛРД „Сокол 1884“ – Велико Търново, подчерта, че по наблюдение на ловните дружинки през тази година са се родили повече диви прасета. Той добави, че са постъпили повече от 30 заявки за индивидуален отстрел на глигани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.