8 четения

Деца правиха глинени релефи и рисуваха символите на Търново по време на артфестивал

АРТФЕСТИВАЛ „СИМВОЛИТЕ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО“ СЪБРА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ“ В СЪБОТА. Всички те имаха възможност да се включат в различни творчески ателиета, където сами изработваха глинени релефи, шариха чинии, рисуваха символите на Търново. Децата правиха още пъзел, рисуваха върху текстил, редиха мозайка, а най-смелите дори опитаха да поработят на грънчарско колело.

„Отличили сме 10 значими търновски символа и очакваме всички, които желаят, да направят своята класация. Техният вот ще определи подреждането на керамични плочи с изображения на знакови паметници в пано, което на 22 септември 2019 г. ще монтираме в парк „Света гора“ в близост до панорамната площадка. На паното освен образите ще бъде поставена и информация за всеки един от обектите. Плочките ще бъдат изработени от деца с подкрепата на специалисти приложници“, обяснява Гергана Пенова, керамик, ръководител на ателието по керамика в Младежкия дом в старата столица и автор на проекта „Отражения“, което нейното сдружение „П.И.Т.А.“ провежда във Велико Търново вече за пета година.

10-годишната Вероника от Велико Търново седна за първи път на грънчарско колело и си направи сама вазичка.

Гергана Пенова признава още, че е избрала темата за символите на Търново, защото, докато работи с децата в ателието, разбрала, че те добре знаят най-ярките като Царевец, Трапезица, Конака…, но и че има символи в градската среда, които остават скрити както за гражданите, така и за гостите на града.

„И реших да проверя познаваме ли ги, знаем ли тяхната история, знаем ли защо и как са създадени, как е избрано мястото в града, където да бъдат поставени, и най-вече – опазваме ли ги добре“, разказва Гери Пенова. Затова и тя започнала проекта си с дискусия на тема „Съвременното изкуство в градска среда“. В нея се включиха представители на различни младежки организации, ученици, представители на различни институции, граждани. Най-голямата провокация за тази дискусия обаче са опитите на Гергана Пенова и нейните ученици да изработят и поставят в парковете на Велико Търново керамични фигури. За последните две-три години те направиха няколко композиции, които оцеляваха за не повече от месец. Последният опит на ателието е с ятото птици, които са поставени до детската площадка в „Марно поле“. За изминалия месец Гергана Пенова е трябвало да изработи нови четири-пет птици, за да попълни липсващите фигури. „Когато преди няколко години поставихме първите гълъби на дърво до галерията на Боруна, дори телефона си бях оставила и бях написала, че сме готови напълно безплатно да изработим глинен гълъб на всеки, който иска да има такъв, само и само да не разрушават композицията. Но никой не се обади, а от нашата инсталация вече са останали само пироните“, с тъга признава Гери.

И този й проект е съфинансиран от Община Велико Търново по програма „Изкуство и култура 2019“ и от фирми и частни лица, които винаги са зад гърба на керамичката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *