Димитър Бочков пресъздава в Драганово прочутия парк на Гауди в Барселона

Строителният техник работи по своето уникално произведение от три години

 

В УМАЛЕНО КОПИЕ НА ПРОЧУТИЯ ПАРК НА ГАУДИ „ГЮЕЛ“ Е ПРЕВЪРНАЛ ДВОРА НА РОДНАТА СИ КЪЩА В ДРАГАНОВО ДИМИТЪР БОЧКОВ. Той вече е завършил работата си по дракона, готови са три пейки, една беседка, направил е змийчета и две риби върху две от стените на къщата, украсил е в стил „Гауди“ и ваната, в която живеят водните му лилии.

81-годишният строителен техник работи по своето уникално произведение вече три години. Прави точни копия на някои от най-атрактивните фигури, статуи и здания, които Гауди е изработил в Барселона в началото на XX век. Опитва се да възпроизвежда много точно цветовете на порцелановите парченца, с които е работил и испанският архитект. При това Димитър Бочков никога не е виждал парка „Гюел“ на живо. Пресъздава го по снимки от интернет и с помощта на една книга, в която са публикувани фотографии на всички архитектурни елементи и на детайли от тях.

Приключението за Димитър Бочков започнало, когато се пенсионирал като строителен техник след много дълги години работа в сферата на високото строителство. Някъде по това време се наложило и да се прибере от София в родната си къща в Драганово. Първо се заел да стегне къщата, достроил си едно крило с няколко помещения, които превърнал в нещо като свое царство, и когато приключил, разбрал, че мирно не може да стои и просто да играе по цял ден карти с другите мъже в селото, не му е интересно. Имал една вана, която не се побирала вкъщи, и той я монтирал в двора, после посадил в нея водни лилии. После ваната му се сторила скучна и… така започнали по нея да се появяват мотиви на Гауди.

„После направих рибите и Дървото на живота. И рибите са мотиви от парка в Барселона и тях ги майсторих аз, а Дървото на живота е сграфито пано, което направи моят приятел проф. Иван Бочев. Когато рибите бяха готови, започнах да работя по дракона. Драконът е една от основните атракции в парка „Гюел“ заедно с пейката, която, погледната отвисоко, прилича на водна змия. Но драконът, на който някои му казват саламандър, аз понякога му викам гущер. Една година го правих“, разказва Димитър Бочков, който, за разлика от испанския архитект, не е използвал малки цветни порцеланови парченца, а… теракотени плочки.

Първите шест месеца се занимавал само с това да му намери обема. Изграждал скелета, в който вложил арматура, рабицова мрежа, 18 туби полиуретан. После шпакловал, укрепил с PVC мрежа, докато тялото наистина не заприличало на дракона на Гауди. Испанският архитект е поставил саламандъра в обувка, но майсторът от Драганово решил да го изработи в постамент. Спазил е обаче наклона на фигурата. „Ами броих стъпалата по снимките, които имам, и после беше въпрос на изчисления. Това не беше сложно, повече ме затрудни това да пресъздам точно цветовете на дракона. Гауди го е направил различен на цвят от двете страни. От едната драконът е повече в синята гама, от другата е червено-жълт. Цветовете в тялото са 18“, обяснява Драгановският Гауди.

Неговият гущер също блести в 18 цвята, макар това да му коствало нерви и много търпение. „Просто в България асортиментът от теракотени плочки е отчайващо беден. Тук се правят само в четири цвята“, казва Димитър Бочков. За да набави цветовете, той обикалял магазините за строителни материали и обирал начупените плочки, изостаналите, взимал дори мострите. Където и да ходел из България, почти винаги примъквал по някоя плочка към Драганово или изпращал 50-килограмови колети по влака и по автобусите. Но успял да се справи с цветовата гама на саламандъра и той вече е готов. Дори от устата му тече вода, която майсторът пуснал през водна помпа.

За да постигне ефекта на Гауди, Димитър натрошава теракотената плочка с огромен чук. Парченцата стават различни по големина и форма. Колко такива парченца теракота и погълнал саламандърът, майсторът не знае. Лепил ги обаче по цялото тяло в продължение на шест месеца.

Когато приключил с гущера, се заел с пейките. В двора е намерил място за три пейки. Те не създават илюзията за водна змия, но елементите по тях са точни копия на мотиви на Гауди. Освен това пейките и в двата парка са еднакви по височина. И това Димитър сам изчислил, като пресметнал височината им според ръста на хората, които видял на снимките.

БЕСЕДКАТА, В КОЯТО ИМА МАСА, ЧИЙТО ПЛОТ Е УКРАСЕН С МОТИВИ ОТ ПАРКА „ГЮЕЛ“, Е ПОСЛЕДНАТА ПРИДОБИВКА НА ДИМИТЪР БОЧКОВ. По беседката има още работа и за нея отново му помага проф. Иван Бочев, който рисува стенописите.

„Трудоемко е, върви бавно, защото трябва да лепя всяко парченце едно по едно. А само плотът на масата погълна 1300 такива парченца. Сега ми остава да довърша беседката, после алеите около гущера, бордюрите…“, обяснява Димитър Бочков. Но и така дворът му поразително прилича на парка „Гюел“ – и по атмосфера, и по цветове, и по настроение. „Аз искам да съм точен, затова работата върви бавно. А не във всичко мога да съм точен. Ей в тази беседка например има едни елементи, които Гауди е направил от глина. Цветя са, които са изпечени. Аз нямам такива възможности, не работя с глина, нямам пещ, не съм скулптор и нищо не разбирам от скулптура, затова трябваше да намеря друг начин да пресъздам тези красиви цветя. И то с моите теракотени плочки“, обяснява Димитър, докато обикаля двора и разказва за всеки детайл и елемент, които са минали през ръцете и сърцето му. После допълва, че вече има предложение да му водят туристи, но засега той приема идеята просто като шега и като оценка за това, което е направил в двора.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

loading...

3 коментара за “Димитър Бочков пресъздава в Драганово прочутия парк на Гауди в Барселона

  • 24.07.2019 в 16:35
    Permalink

    Нестандартно хрумване! Поздравления на човека! Този, който работи с удоволствие, създава красиви творения! Продължавайте и ви пожелавам да отидете и видите оригиналите на живо! Изпратете ми тел за връзка на lifesence2000@yahoo.com и може да ви изпратя нестандартни цветове плочки.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *