Любопитно: На този ден Пабло Ескобар бяга от затвора

На 22 юли 1992 г. е организирано бягството от затвора на колумбийския наркобарон Пабло Емилио Ескобар Гавирия. Името му се свързва още и като шеф на най-големия в страната наркокартел в град Меделин. Сп. „Форбс“ го нарежда на седмо място в списъка на най-богатите хора за 1989 г. През 1993 г. той е открит убит.

Първоначално Пабло се занимавал с дребни далавери, продавайки контрабандни цигари и фалшиви лотарийни билети. С настъпването на 60-те години вече бил дребен наркодилър. Увеличаващата се мания по кокаина в САЩ го насочва към трафикантския бизнес.

През май 1976 г. Ескобар и няколко от неговите мъже били арестувани с огромен товар наркотици, който пренасяли от Еквадор. Пабло се опитал да подкупи съдиите на процеса, но не успял. След месеци на съдебни битки той организирал убийството на двамата полицаи, които го били арестували, и делото било прекратено. Така започнала неговата традиция да се справя с властите или чрез подкупи, или чрез убийства.

През 80-те години, с нарастването на популярността на картела „Меделин“, Пабло Ескобар се сдобива с международна известност. Смята се, че картелът „Меделин“ е контролирал около 80% от доставките на наркотици за Съединените щати, Мексико, Пуерто Рико и Доминиканската република.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.