В кои случаи е вредно да се ядат кайсии

Към средата на юли на пазара се появяват много кайсии. Въпреки това, въпреки вкуса и витамините, кайсиите също могат да причинят вреда при някои заболявания в тялото.
Лекари изброиха в какви случаи не се препоръчва да се ядат кайсии.

На празен стомах
Кайсиите са вредни за ядене на празен стомах. Плодовите киселини могат да предизвикат дразнене в стомаха, а съдържащата се захар може да предизвика рязко повишаване на концентрацията на инсулин, след което ще настъпи същото рязко намаляване, което се отразява неблагоприятно върху работата на много органи.

Заболявания на щитовидната жлеза
Експертите също така отбелязват, че кайсии не трябва да се консумират при намалена функция на щитовидната жлеза. Каротинът, съдържащ се в плодовете, не се абсорбира при хора с такива заболявания, а организмът не получава витамин А, от който се нуждае. И при панкреатит, експертите съветват да се изключат кайсиите от диетата.

Заболявания на стомашно-чревния тракт
Кайсиите са опасни за хора със заболявания на храносмилателния тракт. Пресните плодове могат да навредят при остър гастрит, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника.

Чернодробно заболяване
При чернодробни заболявания, по-специално при хепатит, не трябва да се злоупотребява с кайсиите, казват лекарите.

Риск от диария и намаляване на кръвното налягане
Не трябва се ядат веднага много кайсии. Прекомерната консумация на тези плодове може да навреди, да причини диария, в резултат на което тялото ще загуби важни минерали. Също така, прекомерното количество изядени кайсии може да предизвика замайване, засилено сърцебиене и по-ниско кръвно налягане.

Бъдете внимателни с костилките
Горчивите костилки от кайсия могат да причинят тежко отравяне. Съдържащият се в тях гликозиден амигдалинов компонент, разграждащ се в червата, образува токсин, циановодородна киселина. Ако съдържанието на костилките е сладко на вкус, тогава те могат да се консумират, но не повече от 20 грама на ден.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *