16 четения

5 начина да бъдете оптимисти

Да бъдеш оптимист в днешно време не е лесно. Животът ни е толкова сложен, че все по-малко неща ни карат да се усмихваме. Според американско проучване обаче, хората, които са по-положително настроени, имат по-добро психично здраве.

През 2007 г. учени от Нюйоркския университет доказват, че оптимистите са по-щастливи и могат да разрешават проблемите си много по-бързо и лесно в сравнение с песимистите. При тях нивото на кортизол (хормон на стреса) е по-ниско, за разлика от това на серотонина (хормон на щастието или невротрансмитер, който ни кара да се чувстваме по-щастливи.

Когато човек се опитва да мисли по-положително, мозъкът му постепенно се настройва на „оптимистична вълна“. Ето 6 начина, по които може да го постигнете и да станете по-големи оптимисти:

1. Живейте в бъдещето

Много важно за менталното здраве на човек е да не се вторачва в случилото се в миналото, а да гледа в бъдещето. Колкото повече се връща назад и премисля вече отдавна случили се събития, той затормозява мозъка си и се получава така нареченото „циклене“. Много често той прави проблем от най-малкото нещо, не иска да го забрави и така не може да „види“ хубавите неща, които се случват в момента около него.„Голяма част от негативните мисли са свързани с миналото. Предизвикателството е да се фокусираш към случващото се в момента и да се адаптираш въпреки онова, което е зад гърба ти“, коментира д-р Полет Шърман.

2. Откъснете се от шума

Един от начините да бъдете по-спокойни и мислите за хубави неща, е да се изолирате поне за малко от шума на делника. Намерете онова, което ви действа успокояващо. Важното е да откриете начин, с който ще релаксирате. Слушането на отпускаща музика, йогата или медитацията са нещата, които може да правите на спокойствие, без да сте притискани от време и пространство. Дори една гореща вана може да ви „откъсне“ от проблемите и шума, който пречи на концентрацията.

3. Бъдете благодарни

Благодарността прави човека по-добър и смирен. Всеки ден хората правят по нещо за вас – дали ще ви подадат химикалката или ще ви сложат покупките в чантата, те правят някакъв жест към вас и заслужават да чуят: „Благодаря!“. Когато човек е негативно настроен, всяко нещо го дразни. Опитайте се да се настроите по-оптимистично като изразявате благодарността си към хората по-често. Тяхната усмивка ще ви подобри настроението.

4. Правете добро

Да бъдете вежливи и отворени към чуждите проблеми е друг начин да се превърнете в по-големи оптимисти. Ако някой ви каже, че не може да се справи с поетите задачи, не му говорете, че ще се провали, защото не е преценил възможностите си. Просто му дайте да разбере, че може да помогнете и така прокарайте оптимистичната нотка за развоя на нещата. Дали ще купите на някого чаша кафе, защото няма стотинки или ще отстъпите място на възрастна жена в метрото, доброто винаги се връща. Предизвиквайте себе си като правите поне по едно добро всеки ден.

5. Смехотерапия всеки ден

Песимистите никога не се усмихват. Те могат да видят негативната страна и на самата усмивка. Смехът е фантастична терапия за организма. Когато човек се отпусне и се смее, количеството на серотонин се покачва, което веднага подобрява настроението. Освен това има успокояващ нервите ефект.

Може да гледате някоя смешна комедия, да отидете на театър или да прочетете няколко вица. Смехът е здраве и постепенно ще го осъзнаете. Излизайки за работа сутрин пробвайте да се усмихвате на всеки по пътя си.

Източник: struma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!