88 четения

След пороя: Коли пропаднаха в улични кратери, вода бликна от стълбове за осветление

ДЪЖДЪТ СЕ ОКАЗВА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИТЕ ОБЩИНАРИ, ЗАЩОТО СЛЕД ВСЕКИ ВАЛЕЖ ГРАДЪТ Е НА РЕШЕТО. Това се потвърди за пореден път през последните дни, а щетите за местната хазна от валежите, затлачените шахти и последващите от тях наводнения не са никак малки. Огромен човешки и финансов ресурс ще трябва да хвърли общината за възстановяването на щетите и почистване на старата столица. Отнесени настилки, наводнени обекти, ями, зеещи в улиците, натрошени автомобили и публична инфраструктура. Това са само част от проблемите, пред които се изправя градската управа след всеки по-обилен дъжд. До обяд вчера служители на кметството събираха данни за пораженията.

Лек автомобил пропадна вторник вечерта в кратер на ул. „Мармарлийска“ в старата столица. Това е четвъртият пореден случай само за последните две години. Участъкът е един от най-проблематичните по отношение на ВиК инфраструктурата, а тръбите са толкова амортизирани, че загубите от тях са над 70 на сто. Според експерти водата буквално подкопава основите на пътя и образува кухини, в една от които пропада лек автомобил „Рено“. Във вторник вечерта водачът не забелязва пълният с вода и необозначен кратер и влиза в него, а инцидентът причини огромни тапи. Високопроходим джип също се оказа жертва на уличен кратер. „Сузуки Витара“ пропадна в необезопасена дупка на ул. „Мизия“ в близост до „Баварската къща“. Кратерът в настилката също е причинен от ВиК авария, чиито щети не са възстановени качествено.

ВОДА НЕОЧАКВАНО БЛИКНА ОТ ЕЛТАБЛАТА НА НОВИТЕ СТЪЛБОВЕ, ПОСТАВЕНИ НА ЧЕТИРИЛЕНТОВИЯ ПЪТ ОТ „КАЧИЦА“ КЪМ КВАРТАЛИТЕ „БУЗЛУДЖА“ И „ЗОНА В“. Експерти прогнозират, че водата е навлязла в тръбите, с които са изолирани кабелите, поставени под земята, и са образували „фонтаните“. Само късметът, че все още захранването не е било пуснато, са предотвратили инцидент, включително и такъв с фатален край. Част от новия пътен участък се наводни заради лошо планирани шахти и канали, което предизвика множество негативни коментари в социалните мрежи.

Пороят за пореден път напълни търговски обекти и жилища на улиците, които се оказват водосборни. В плавателни канали, в които засядаха коли, се превърнаха „Стоян Михайловски“, „Васил Левски“, „Козлодуй“ и др. Неособено ефективни се оказаха и мерките, свързани с ремонти на съществуващите шахти, които кметството предприе преди десетина дни при предпоследния порой. Според инженери единственият вариант за спасение на града от наводненията са нови хоризонтални отводнителни системи, които да се поставят на водосборните места и стълбищата поне на три места в централната част на Велико Търново.

Стилян НАЙДЕНОВ

Кадри: Фейсбук

2 коментара за “След пороя: Коли пропаднаха в улични кратери, вода бликна от стълбове за осветление

  • 25.07.2019 в 10:00
    Permalink

    Все недоволни, хората ви доставят комбинирана услуга – вода и ток на едно, Вие ревете. Очаквайте следващия път и безплатен интернет от стълбовете!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *