Африканската чума ще събира Областната епизоотична комисия всяка седмица

ВСЯКА СЕДМИЦА ЩЕ СЕ СЪБИРА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАРАДИ бързо променящата се обстановка. Областният управител проф. д-р Любомира Попова свика седмичното заседание на Областната епизоотична комисия, за да бъдат дискутирани събирането, почистването и дезинфекцията на пристанища, летища и гари, както и поставянето на указателни табели за разпространението на заболяването африканска чума по свинете. В срещата участваха членовете на Областната епизоотична комисия, РЗИ, РДГ, ЛРД „Сокол 1884“, ОД МВР, ОД „Земеделие” и РД ПБЗН – Велико Търново, ОПУ – Велико Търново, представител на „Пристанищна инфраструктура“ и представител на летище Горна Оряховица. Всички представители на институциите, участващи в срещата, докладваха за постъпващата при тях информация и за мерките, които се вземат ежедневно.

Д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, запозна присъстващите с информацията за разпространението на африканската чума по свинете на територията на страната. До този момент няма огнища на болестта в областта, въпреки че в съседни области вече е обявено бедствено положение. С оглед на обстановката към този момент и получените информации от общините няма предпоставки да се обявява бедствено положение.

Два противопожарни автомобила са напълно подготвени с препарати за дезинфекция и дежурят във Велико Търново и Горна Оряховица, за да могат да реагират при подаване на сигнал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *