5 начина да се погрижим за емоционалния имунитет

Емоциите много лесно се предават от човек на човек, а лошите емоции са направо заразни. Те се разпространяват през „безжичната мрежа” на зрителните неврони и попадат в малък мозъчен дял, който разбира и съпреживява чуждите състояния и чувства. Щеше да е добре, ако се „заразявахме” само с добро настроение и позитивизъм, но не – в повечето случаи попиваме повече негативното. Редица изследвания показват, че дори и само един от 10 да е под влияние на негативни преживявания, стрес или депресия, това веднага дава отражение на самочувствието на останалите. Заразяването с лоши емоции става, дори и без да се разговаря с угрижения човек за проблемите му. Достатъчно е просто да си наоколо – мозъкът улавя фермента на тревогите и стартира ответна реакция. Абсолютно същият процес се случва при четене и гледане на тежки и натоварващи сюжети.

Това са моментите, в които започва да страда т.нар. емоционален имунитет.  Как да се погрижим за неговата устойчивост и да станем независими от чуждата агресивност, стрес и депресия. Вижте няколко експертни съвети.

1. Включете позитивното мислене

Работете упорито над промяната в себе се, за да се научите да приемате с мъдрост и малко смях всичко, което се случва около вас. Не възприеймайте стреса като заплаха – екстремните ситуации каляват характера. Помнете, че колкото и да е трудно и сложно в даден момент, след време ще си спомняте за него просто като житейски епизод.

2. Дръпнете „щепсела”

Подберете и следвайте форми на поведение, които неутрализират негативното влияние. Не трупайте в себе си негативните емоции, а действайте на принципа да изключите „захранващия кабел”. Можете да изразите съчувствие, да попитате с какво да помогнете и ако има такава възможност, да го направите, но не потъвайте заедно със страдащия в океан от стрес, тъга и чувство за безизходица. На всичко лошо търсете противоотровата на положителната емоция.

3. Вдигнете гарда

Най-добрата защита от негативното е силната самооценка. Ако сте доволни от себе си, не страдате от комплекси и не се занимавате със самобичуване, негативното влияние трудно ще се прилепи към вас. Почувствате ли се зле, в емоционален спад след общуване с някого, дайте си 5 минути и помислете какво е предизвикало този спад. Ако всичко е наред при вас, няма причина да правите компания на тъгуващите и унилите.

4. Изпреварващи ходове

Планирайте постоянно и най-малкото, което ще ви зарадва или държи в тонус в течение на деня. Отделяйте време за добрия си външен вид сутрин преди работа. На път за офиса си създайте и следвайте малки ритуали на удоволствие – купете си чаша хубаво кафе, поседнете в парка в обедната почивка, подарете си масаж след работа. Вероятно имате още много собствени мигове на удоволствие, с които можете да продължите списъка.

5. Обърнете се към Великите сили

Нищо друго не прочиства  толкова добре главата от мрачни мисли и емоционална умора, както движението и спорта. Усещате тревожно присвиване под лъжичката? Лошото настроение достига опасно висока точка? Бегом навън! В буквалния смисъл. Слагайте спортния екип и маратонките и тичайте – из кварталните улици, в парка, по планинска пътека. Където и както имате възможност. Само след 5 минути от лошото настроение няма да има и най-малка следа.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.