73 четения

Къщи се сриват над главите на живеещите в тях след събаряне на опасна сграда

Димитринка и Никола Николови: „Преди два дни свлачището погълна и дома на съседите, които по чудо са в Англия“

 

СВЛАЧИЩЕ НА УЛ. „МАКСИМ РАЙКОВИЧ“ В СТАРО ВЕЛИКО ТЪРНОВО е напът напълно да събори няколко къщи на горната улица „Силвестър Пенов“ и да остави обитателите без покрив, ако случайно оживеят! Последното срутище е било на 23 юли вечерта и е съборило половината къща на съседите на Димитринка и Никола Николови. „Преди два дни, на 23 юли вечерта, при поредния порой свлачището погълна тоалетната и част от къщата на съседите, която е долепена до нашата. Повлече и от нашия дувар, а мазето се нацепи. Цяло чудо е, че младото семейство е на гурбет в Англия и не беше в дома си. Ние им се обадихме и те си идват, но ще трябва да спят на хотел!“, започна своя разказ вчера двойката пенсионери.

Димитринка и Никола с купищата жалби, които никой явно не чете.

СЕМЕЙСТВО НИКОЛОВИ СЕ БОРИ С БЕЗДУШИЕТО И БЕЗХАБЕРИЕТО НА ВЛАСТИТЕ от есента на 2016 г. Тогава на ул. „Максим Райкович“ 7 Общината разпорежда събаряне на опасен частен имот, който се руши. Собствениците го събарят, без да направят укрепителни дейности за къщите над него, където живеят Николови. При събарянето е засегната и къщата на проф. Сава Василев от ВТУ. Вчера той също алармира за опасното място, което е на улицата, по която минават стотици туристи, играят деца и е опасно! „Преди три години питах в общината защо при събаряне на опасна къща до дома ми никой не ме е питал. Казаха ми, че когато се събаря, не се пита, а само, когато се строи! Обаче моята стена към това свлачище също бе засегната. Наложи се сам да си я направя и да я санирам, което ми струваше 3000 лева. Казах на собственика, който не е от В. Търново и не живее тук, а той предложи ми даде найлон!“, се възмущава професорът. Той ни показа до неговата къща и други сгради руини по ул. “Максим Райкович“, които също са опасни, но никой не обръща внимание.

ПРОБЛЕМЪТ НА 73-ГОДИШНИЯ НИКОЛА НИКОЛОВ И НА 70-ГОДИШНАТА МУ СЪПРУГА ДИМИТРИНКА обаче е напът да се превърне в драма, защото те нямат друго жилище и вече се боят да живеят в дома си, където са от 1955 г. Те са кореняци търновци и се чудят вече на кого да се жалват и от кого да дирят помощ.

„Написали сме сигнали и жалби до всички, до които се сетите. Не сме писали само на прокуратурата и още не сме завели дело срещу Общината. С този огромен проблем обаче са запознати в кметството още когато наредиха да се срине опасната къща на хората, които я купиха преди години от Старирадеви, но никога не са живели в нея, нито са я поддържали. Сега при всеки дъжд и порой все нещо се срива и нашата къщица скоро може да отиде в урвата“, с огромна мъка и тревога обясняват пенсионерите. При тях вчера бяха и двете им внучета, които не излизат в малкото дворче, защото там е страшно!

Проф. Сава Василев е дал 3000 лв., за да си санира тази стена на къщата.

До момента Николови нямат отговори нито от РДНСК, нито от Общината, нито от кмета, нито от омбудсмана, на когото също са писали. Сами обаче са си направили две становища – едното е изготвено от вещото лице инж. Стефка Гиздева, а другото е геотехническо, от проф. д-р инж. Стефчо Стойнев, ръководител на катедрата по хидрогеология на МГУ „Св. Иван Рилски“. И в двете становища се казва, че трябва да се изгради подпорна стена, каквато по принцип е задължителна при събаряне на опасни сгради, над които има къщи! Подпорни стени пък трябва да има и по всяка имотна граница, които подобряват устойчивостта на склона. Становището на професор Стойнев е изпратено до въпросните инстанции, до които са писани жалби и сигнали. Реакция обаче няма.

СПЕЦИАЛИСТИТЕ СА ДАЛИ И ПРОГНОЗНА ЦЕНА НА НИКОЛОВИ, ако се нагърбят сами да си правят подпорна стена и да си укрепват къщата. Тя е над 20 000 лева и естествено, е непосилна за двама пенсионери, а освен това Димитринка има и онкологично заболяване. Освен това не е работа на тези собственици, нито на младото семейство с две деца, което се прибира от Англия, но трябва да отиде на хотел, да оправят гафовете на другите. Укрепването на склона и на опасното свлачище е работа на собствениците, които са били принудени да сринат старата къща, и на Общината, която би трябвало да я е грижа не само да се налепят по ул. „Максим Райкович“ нови плочи за туристите! Кой ли ще си скубе косите, ако утре въпросното свлачище тръгне отново и този път повлече дома на Николови или пък камъни затиснат играещи деца и минувачи?

Нели СУКОВА

Сн. авторката

 

 

2 коментара за “Къщи се сриват над главите на живеещите в тях след събаряне на опасна сграда

  • 31.07.2019 в 22:53
    Permalink

    Жалбите са си жалби. Не разбирам защо не съдят тоя глупав съсед? С действията си им е нанесъл вреда, така че е логично да го осъдят. Поне съседите вече могат да действат, а оня да продължава да се прави на убит.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *