11 четения

Плачът регулира сърдечния ритъм

Плачът не само успокоява, но и регулира сърдечния ритъм, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на австралийски учени.
Известно е, че сълзите помагат за справяне и възстановяване от трудни ситуации. Това се обяснява с психологични или биологични промени, с изхвърляне на токсини. Учените от университета на Куинсланд са решили да проверят това.
Екипът, ръководен от Леа Шарман, е работил със 197 жени, гледали тъжно или неутрално видео 17 минути. Учените са предпочели жени, защото те са по-склонни да плачат от мъжете. От 132-те участнички, гледали разстройващ клип, 71 се разплакали. Останалите останали спокойни. След това учените подложили участничките на физически стрес – потапяне на ръката в ледена вода, докато издържат. През целия експеримент било следено дишането и сърдечният им ритъм. Проби от слюнката послужили за измерване на хормона на стреса кортизол.
Резултатите показаха, че „ревлите“ поддържат стабилно дишане, а пулсът им се забавя, докато при другите дишането се учестява. Разлика в кортизоловите нива и издръжливостта към болка няма.
„Това предполага, че плачът помага общо за поддържане на биологична хомеостаза“ – пишат авторите.
Хомеостаза е процес на поддържане на постоянна вътрешна среда, включително сърдечен ритъм и кръвно налягане.
Възможно е плачът да успокоява именно чрез забавяне на дишането и регулирането на пулса.
В реалния живот обаче – например при загуба на близък или раздяла, плачът може да предизвиква различни биологични реакции.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!