martineli

martineli

Цените на земите край Момин сбор скачат заради магистралите, В. Търново в топ 5 на IT центровете у нас

Даниел Панов: „10 големи компании покриват критериите за инвеститор клас „В“ и могат да ползват бонуси от Общината“

 

„ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОТДАВНА НЕ Е „ГРАДЪТ НА 500-ТЕ ЛВ.“, ЗАЩОТО НЯМА БЕЗРАБОТИЦА И ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА, КОИТО СЕ ДАВАТ, СА СКОЧИЛИ В ПЪТИ. Има фирми, които са ангажирали работници, живеещи на разстояние от над 40 км, и им осигуряват транспорт до тук“, коментира пред Великотърновския общински съвет икономическата обстановка в община Велико Търново кметът Даниел Панов. Според него доста са скочили и цените на имоти около Момин сбор, където ще минават двете магистрали – „Хемус“ и Русе – Велико Търново. Именно тяхното изграждане ще даде още по-голям икономически подем на общината, каза още Панов и допълни, че до 2022 г. „Хемус“ трябва да стигне до В. Търново, като за това средствата вече са отпуснати и се работи. Тази година започва и изграждането на другата важна за региона магистрала, която ще свързва Русе с болярския град. По Около 10 компании в момента отговарят на критериите за инвеститори клас „В“ и могат да се възползват от възможността да бъдат сертифицирани от кметството. Сред тях са „Лактима – Балкан“, „Екстрапак“, „Престиж“, „Мегапорт“, HMI и още няколко. По закон подобни сертификати дават самите общини, на чиито територии са предприятията, и носят облекчени условия при придобиване на земи и изграждане на публична инфраструктура.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е И В ТОП 5 В IT СЕКТОРА У НАС, ОБЯВИ ОЩЕ ДАНИЕЛ ПАНОВ. Той изнесе данни, според които над 1200, предимно млади хора, са заети в сферата на високите технологии. Около 80 пък са компаниите, развиващи този бранш. По тази причина в повечето местни училища са създадени специални паралелки, адекватни на пазара на труда именно в този сектор. С подкрепата на президента Росен Плевнелиев във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е разкрита специалност „Софтуерно инженерство“.

С. МАРИНОВ

loading...

2 коментара за “Цените на земите край Момин сбор скачат заради магистралите, В. Търново в топ 5 на IT центровете у нас

 • 26.07.2019 в 23:19
  Permalink

  Безработица няма, защото голям процент от населението на града е в чужбина. Айде стига сте ни правили на маймуни, а сме в чужбина именно, защото сме градът на 500-те лева ……

  Отговор
 • 27.07.2019 в 11:57
  Permalink

  Не е на петстотинте лева а на шестотинте, защо качиха минималната заплата.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *