Защо хората не се учат от грешките си?

Ново изследване установи, че за зрели хора, които са имали стресиращо детство, е трудно да доловят рисковите ситуации, които приближават. В резултат от това при тях потенциалните здравословни, финансови или юридически проблеми са по-трудни за забелязване, заради лошото третиране в детска възраст.

“Причината не е, че хората несъзнателно предприемат големи рискове или правят неща, които могат да ги вкарат в неприятности”, обяснява проф. Сет Полак, водещият учен на изследването. “Най-вероятно истината е там, че техният мозък не обработва информацията, която да им каже, че се насочват към погрешна посока и това не са правилните стъпки за взимане”, добавя той.

За целите на изследването са били тествани млади хора, някои от които силно стресирани като деца, на които са им били дадени серия от тестове на риска и наградата. Изследването е показало, че при онези от участниците, с които са са отнасяли зле около 8-мата им година, е било по-трудно да са поучат от своите грешки и да предвидят приближаващи загуби. Теса взимали същите лоши решения при претеглянето на риска и наградата отново и отново по време на тестовете.

Мозъчни сканирания също така са разкрили, че в мозъците им е имало относително слаба активност там, където се обработва информацията, свързана със загуби, по време на преценката на участниците дали и кой точно избор да направят. “В допълнение ние засякохме повишена активност в онези области от мозъка, които отговарят за наградния механизъм, което се очакваше и логично”, обяснява Полак. “Затова е нормално за тях да бъдат шокирани от загубата, след като не са уловили ранните предупредителни сигнали”.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *