148 четения

Първи офицерски пагони получиха курсантите от випуск „Княз Александър I“

Министър Красимир Каракачанов уважи производството на младите офицери

 

136 КУРСАНТИ И 30 СЕРЖАНТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПОЛУЧИХА ПЪРВОТО СИ ОФИЦЕРСКО ЗВАНИЕ НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ, на която присъства и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Курсантите, курсистите и кадетите са от 141-ви випуск на Военния университет. Випускът се нарича „Княз Александър I“ и е най-големият за последните 20 години.

„Вие влизате като командири в редовете на Българската армия. Щастливо съвпадение е, че тази година випускът носи името на големия български държавник княз Александър Батенберг – първостроителя на новата българска държава, човекът, който постави основите на България, такава, каквато я виждаме днес. Благодарен съм ви, че избрахте пътя на български офицери, и ви пожелавам да ви крепи това, че службата е тежка и опасна, но тя е и благородна и е за защита на българската нация и държава“, каза в приветствието си към младите офицери министър Каракачанов.

Първенецът на випуска стана курсант Иван Пърчев.

„Укрепвайте и защитавайте честта на Родината по примера на великите ни предци. Опирайте се на офицерските и сержантските традиции и заветите, които те са ни оставили. Ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и българската армия. Това е вашата кауза, това е наша обща кауза. И ще ви припомня думите, които е написал преди 103 г. преподавателят във Военното училище полк. Борис Дрангов. А той казва: „Не се задоволявай от онова нравствено достойнство, на което си се издигнал, но се стреми към онова, що още не си достигнал. Почнеш ли да гледаш себе си със самодоволство, то няма вече да напредваш. Кажеш ли си: стига!, то ти погина. Всякога прибавяй, всякога напредвай, всякога съвършенствувай се!“, каза и началникът на НВУ бригаден генерал Пламен Богданов.

„Помнете, че Българската войска и православната вяра винаги са били наши опорни стълбове и заедно с просветата и културата са сред онези изключително здрави колони, съграждащи българската държавност. Помнете, че българският войник няма загубена битка, дори когато изходът на войните е бил неблагоприятен за България. Благодаря ви, че сте избрали да служите на Родината и да я защитавате“. С тези думи към курсантите се обърна във Велико Търново инж. Даниел Панов.

ЛЕЙТЕНАНТ ИВАН ПЪРЧЕВ Е ПЪРВЕНЕЦЪТ НА ВИПУСКА. ТОЙ ПОЛУЧИ НАГРАДАТА СИ ОТ МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА. НА ЛЕЙТЕНАНТ ПЪРЧЕВ тази година беше връчено и отличието на името на полк. Борис Дрангов. Той стана и първият курсант, за когото отличието беше в левовата равностойност на 5000 евро, след като Общинският съвет реши да изравни паричната стойност на наградата за студент от ВТУ и курсант от НВУ. Иван Пърчев е от Стамболийски и е първият офицер в семейството си. Завършва военната специализация „Ядрена, химическа и биологична защита и екология“, а гражданската му специалност е „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“. Бил е по „Еразъм +“ в Будапеща, участва в Представителния блок курсанти на Националния военен университет. Участвал е в отбора по футбол на малки врати и в отбора по военен трибой. Успехът му е „отличен” 5,72 от целия курс на обучение и 6,00 от държавните изпити.

Лейтенант Михаел Павлов стана първият носител на новоучредената награда „Генерал Сава Муткуров”.

След като получи първото си офицерско звание, той ще замине за София, където е разпределен. Решил е да учи и магистратура, но първо е избрал да поработи една година, за да реши каква точно магистърска програма да избере и в кой университет.

Още седем курсанти от випуска завършват с отличен успех. Това са Иван Радоев, който завършва „Мотопехотни и танкови войски“, Калоян Атанасов, летец-пилот, Милен Георгиев и Ивайло Тодоров, и двамата завършват специалността „Ръководител на въздушното движение“, Георги Цурев – „Радио-технически войски“, и Михаел Павлов, избрал специализацията „Ядрена, химическа и биологична защита и екология“.

ЛЕЙТЕНАНТ МИХАЕЛ ПАВЛОВ СТАНА И ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „САВА МУТКУРОВ“, която се дава по идея на Инициативния комитет за изграждане на паметник на именития генерал.

Отличието се дава на най-добрия випускник на Националния военен университет „Васил Левски”, който е роден във Велико Търново. Лейтенант Павлов получи бюст на генерал Муткуров и грамота от председателя на комитета „Сава Муткуров” проф. Камарашев. Статуетката е изработена от скулптора Денислав Сираков. Отличието върви и с паричната награда от 1000 лв., осигурена от основния спонсор на приза ЗАД „Армеец”.

Офицерско звание беше присъдено и на първите 28 души, които завършват курса по военно дело, а първенецът по успех сред тях е Николай Николов, който завършва модул „Разузнаване“.

39 са випускниците на Професионалния сержантски колеж. Първенецът е младши сержант Димитър Андонов, който завършва специалност „Командване на войскови единици до взвод“. Младши сержант Диана Бонева е най-добрият курсант в секция „Сухопътни войски“. Тя завършва „Експлоатация и ремонт на инженерна, химична и специална техника“. Мая Димитрова е отличникът на секция „Военно-въздушни сили“. Мая завършва „Експлоатация и ремонт на авиационна техника“.

На церемонията на младите офицери присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, областният управител проф. Любомира Попова, зам. областният управител Ивета Кабакчиева, ръководители на институции, много родители и близки на курсантите.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!