13 четения

144 участници от цялата страна преплуваха Дунав край Свищов

За шестдесет и втори път в Свищов се проведе ежегодното масово преплуване на река Дунав, което събра 144 участници от цялата страна. Проявата от масов спортен характер се провежда без прекъсване вече 62 години в крайдунавския град и от всички български градове, намиращи се по поречието на река Дунав, Свищов е единственото място, където традицията продължава.

За да се включат в атрактивното събитие, пристигнаха участници от София, Велико Търново, Варна, Бургас, Елена, Пловдив, Севлиево, Тетевен, Плевен, Ботевград, Павликени и други населени места. И тази година най-многобройна бе групата от Елена с 44 участници, след нея по численост се нареди групата от Павликени – с 28 плувци, свищовлии бяха 25. Ентусиастите, преплували Дунава, бяха превозени до румънския бряг с пароми, които за поредна година бяха предоставени от военно подразделение 28 880 в гр. Белене. За безопасността на плувците се грижеха 48 спасители и 13 лодки с лодководачи.

62-рото масово преплуване на Дунав бе открито от председателя на Общински съвет – Свищов, д-р Кристиян Кирилов.

По традиция след преплуването на реката всички участници получиха грамоти, а специални отличия бяха връчени на 78-годишните Михаил Качаунов от Велико Търново и доц. Стефана Стефанова от Пловдив – за най-възрастни участници, на 6-годишния Никола Кирчев от Тетевен – за най-малък участник, както и на Борислав Иванов от Сандански, който преплува Дунава с трите си дъщери – Надежда, Виолета и Гергана, и получиха отличие за семейство, преплувало Дунав. Отличия имаше и за най-многобройните гостуващи групи – от Елена и Павликени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *