9 четения

С втория воден цикъл ще спрат наводняването на В. Търново при всеки проливен дъжд

Вече е обявено прединвестиционно проучване за проектите за ВиК в целия регион

 

ТОТАЛНА ПРОМЯНА НА ОТВОДНЯВАНЕТО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПЛАНУВАТ ОТ МЕСТНОТО КМЕТСТВО ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ С ВОДАТА ПРИ ВСЕКИ ПО-СИЛЕН ДЪЖД. Това стана ясно след заседанието на Общинския съвет на старата столица в края на миналата седмица. Кметът Даниел Панов обяви, че готви проект за втори воден цикъл. Целта е увеличаване на капацитета на мрежата във високите части на Велико Търново, което е от особено значение за събирането на дъждовните води при проливни валежи.

Нов колектор ще бъде изграден и под булевард „България“, чието преасфалтиране е част от одобрения по Оперативна програма „Региони в растеж“ проект за интегриран градски транспорт. Това също ще подобри отводняването и ще ограничи събирането на вода в централната част на града при обилни дъждове.

Вече има процедура за прединвестиционно проучване за обновяване на ВиК инфраструктурата във Велико Търново и региона, а възложител е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Добрата новина за възможностите за финансиране на втория воден цикъл на Велико Търново обяви регионалният министър Петя Аврамова при последното си посещение в старопрестолния град.

В НАСТОЯЩИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД ИМЕННО ВОДНИТЕ АСОЦИАЦИИ СА БЕНЕФИЦИЕНТИ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „ОКОЛНА СРЕДА“, ЩО СЕ КАСАЕ ДО ВиК ИНФРАСТРУКТУРА – за нейното обновяване, доизграждане и други мерки по водоснабдителните и канализационните мрежи. Сред готовите проекти в региона е и този на Община Велико Търново за втори воден цикъл.

Според кмета Даниел Панов през юни и през юли само за броени дни са паднали дъждове, които превишават както средномесечните норми, така и стойностите, определени от застрахователите за критично положение и наводнение. „Когато е правена канализацията, тя не е била предвидена за подобни количества. Цялостната й реконструкция е свързана с много средства, затова проучваме всяка възможност за финансиране и за поетапно обновяване на отводнителните мрежи“, подчерта Даниел Панов.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!