9 четения

Междуведомствената комисия подкрепи 23 искания за 8,7 млн. лв. за финансиране на общини в областта

Междуведомствената комисия подкрепи 23 искания за финансиране на общини в област Велико Търново. Всички одобрени проекти ще бъдат изпратени за разглеждане до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Исканията са на обща стойност повече от 8,7 млн. лв. и са подадени от кметовете на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Стражица.

Най-голямата сума е за над 2,7 млн. лв. и е за църквата „Св. Николай“ във Велико Търново. Още близо 1,4 млн. лв. иска Търновската община за ремонт на храма в село Ветринци. През Междуведомствената комисия успешно са минали и проектите за ремонти на улици, учебни заведения и за най-старото читалище в общината – „Надежда 1869“. За читалището са нужни 431 141 лв.

Общината иска 57 472 лв. за църквата „Св. пророк Илия” в с. Момин сбор на стойност 57 197 лв., за детска градина „Слънце“ във Велико Търново, за улици в Беляковец, Хотница, Пчелище и Ресен, както и за читалището в Ресен. За общинския път Русаля – Дичин са нужни 775 859 лева.

Община Велико Търново кандидатства и с два проекта за детската градина и за училището в Самоводене. За двете учебни заведения са нужни близо 210 000 лв.

Община Стражица има четири проекта и всички са за авариен ремонт на улична мрежа и две учебни заведения. А обектите в община Горна Оряховица, за които са нужни средства, са пет – ремонти на улици и почистване на мост на река Янтра между Горна Оряховица и с. Първомайци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *