С приложение на НАП можем да проверим дали са ни изтекли личните данни

В системата се въвежда ЕГН и телефонен номер, след което се получава SMS с информация

 

НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ (НАП) ПУСНА СПЕЦИАЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ, С КОЕТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ ДАЛИ СА МУ ИЗТЕКЛИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ. То е достъпно на страницата на агенцията или на адрес: https://check.nra.bg/.

Приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни работи с ЕГН, като изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер.

Проверката е еднократна – само за един човек, и дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП. Преди дни от НАП успокоиха, че няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. След допълнителни проверки беше установено, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или с имейл.

One thought on “С приложение на НАП можем да проверим дали са ни изтекли личните данни

  • 29.07.2019 в 15:20
    Permalink

    е, като разбрах, че са ме хакнали – от тук нататък какво следва!?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *