Единствената жена кмет на Масларево управлява два мандата, но вече не иска да ходи на избори

Петранка Маринова смята да се отдаде на градината и на прекрасното си семейство

 

КМЕТИЦАТА НА МАСЛАРЕВО НЯМА ДА УЧАСТВА ПОВЕЧЕ В МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ. Защото е млад пенсионер, иска да си гледа градината в къщата и да се отдаде на голямото си семейство, което живее на няколко метра от нейния дом в селото. Петранка Маринова управлява селото два мандата и досега е единствената жена кмет в историята на селото. Преди това е била секретар на кметството, а още по-преди счетоводител във фабриката за капачки и магазинер в потребителната кооперация. През 1998 г. е била кандидат за кмет, но тогава не е успяла. Преди 8 години става първенецът на селото, което е имало 53-ма управници, откакто съществува, но тя е първата жена. Всъщност най-старият запис за съществуването на Масларево датира от 1430 година с името Яйджи бунари, преведено на български Масларски кладенец, а по-късно Яйджилър, означаващо маслари. Първият кмет на селото е избран (назначен) през 1880 година.

Сега 61-годишната Петранка казва, че иска да си гледа двора и да има повече време за любимите си хора. Синът й д-р Васил Василев е известен ветеринар, снаха й Елица работи в общината в П. Тръмбеш, внучката Марина и малкият Калоян са радостта на фамилията, а голямата вече е даровит танцьор. Съпругът на кметицата Марин Маринов е опората й през последните няколко десетилетия.

„Не че се гордея кой знае колко, но наистина съм първата жена кмет. В нашето село някак си винаги е било табу жена да управлява. Може би заради това, като седнах на кметския стол, бях много притеснена в началото. Хубавото е, че първо бях секретар. Вече не ми се занимава. Точно на 10 ноември ми изтича мандатът и трудовият ми стаж от цели 42 години. Като се обърна назад, мога обаче да кажа, че съм една щастлива жена“, започваме нашия разговор на изпроводяк в дома на кметицата, където тя си прави експеримент от интернет – засадила си е ягоди в саксии и ги е сложила в специално поръчан цветарник.

КАЗВА, ЧЕ Е ЕДНА ЩАСТЛИВА ЖЕНА СЪС СЪПРУГА СИ ЦЯЛ ЖИВОТ и пази халките им свързани. Те се запознали в киното на Масларево през 1977 г. Тя била на 19 г., той е пет години по-голям от нея и е пенсионер. Тя не помни филма, защото не е мислила за него. След месец се оженили в ресторанта на селото, който е събирал 300 души, духовата музика на селото и всичко онова, което носи щастие, а днес предизвиква носталгия. Петранка някак си вярва в числото 19 – толкова години са живели при свекър и свекърва, 19 г.е била в РПК и сега, през 2019 г. приключва трудовия си път. А, да, и се е омъжила на 19 г. Най-голямата изненада от съпруга, която тя никога няма да забрави, е един огромен букет… горски теменужки, който е получила за един 8 март пред колежките си в счетоводството на фабриката за капачки. За други този спомен може да е смешен, но за мен това бе най-романтичният подарък от Марин, споделя кметицата. Доста години те двамата са гледали крави сами, а иначе той цял живот е бил осеменител. Благодарение на кравите обаче те успели да изучат сина си, който учил за зъботехник, а после за ветеринарен доктор и сега вместо със зъби се занимава с животни и обикаля страната и чужбина.

 

КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЕДИН КМЕТ ЗА 8 ГОДИНИ

 

ПЕТРАНКА МАРИНОВА С ТЪГА ОБОБЩАВА, ЧЕ ЗА ДВА МАНДАТА не е направила кой знае колко много, защото правомощията на един селски кмет са ограничени. Тя има една такава приказка – имаш ли пари, техника и хора, можеш да направиш всичко. По нейно време се завършил ремонтът на една улица по САПАРД, която обаче била започната години по-рано. После били асфалтирани две улици, но най-голямата радост е ремонтът на читалището по „Красива България“ за 133 000 лева. Другото добро е направата на автобусната спирка, която била взета под наем и така хората били лишени от подслон при чакане на автобуси, които и без това са рядкост по селата поради липса на хора. Сега през Масларево минават само два рейса по маршрута Свищов – В. Търново.

Когато прави равносметка, Петранка Маринова се усмихва, като споменава, че за 8 г. е направила три сватби, а четвъртата предстои през август. Родили са се обаче 7 деца, къщите са 505, от които 150 обаче са празни, жителите са 440 души. За съжаление, на година в селото умират по 25 жители. Тук отдавна няма училище, а сградата се руши, детска градина няма, а през лятото се събират малко деца при баба и дядо. „Не можах да се справя с бездомните кучета, със сметищата и с какво ли още не. Хората с психични проблеми, които буйстват в селото, ту ги пускат, ту ги лекуват, но скоро не са правили проблеми. Най-болното тук е, че няма работа и дори млади хора да искат да останат, е много трудно. Тук имаше кравеферма, но вече я няма. Има само овцеферма. За селско стадо не може да се говори“, обобщава още Петранка Маринова и подчертава, че винаги е работила отлично с институциите в селото. На следващия кмет тя пожелава да обръща внимание на хората и за най-дребното, защото те се нуждаят най-вече от едно – от една блага дума. Масларево бе сред малкото села с аптека, но тя вече не съществува от тази зима, защото заради безпаричие хората купували на вересия. Заради това кметицата често пазарува лекарства от Полски Тръмбеш и ги носи на своите съселяни.

Радостта и гордостта на всяко българско село днес са самодейците. Кметицата е певица в „Зорница“, а в селото има още две групи и само певици. Те печелят златни медали на почти всички фестивали, на които участват, а кметицата пее, откакто се помни, а любимата й певица е Нелина. Другата селска и сиромашка радост на българина са сбирките в читалището и пенсионерския клуб по всевъзможни поводи, където винаги присъства и кметицата.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив и авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *