81 четения

Убиват до 5 август всички прасета в радиус 20 км от свинекомплексите в Българско Сливово и Лясковец

Стопаните, които пожалят животните си, ще бъдат глобявани 500 лв.

 

Всички стопани, които отглеждат прасета в район от 20 км от двата свинекомплекса в региона, намиращи се в с. Българско Сливово и Лясковец, трябва да ги заколят в най-кратък срок. Крайната мярка е задължителна и част от решенията на Националния епизоотичен съвет, целящи да ограничат разпространението на болестта Африканска чума у нас.

От 5 август започват масови проверки в личните стопанства в определените санитарни зони за това дали са останали живи прасета в тях. Инспекциите ще са изключително стриктни, увери д-р Станимир Спасов, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново. Той заяви пред „Борба“, че животновъдите трябва да умъртвят свинете си, защото в противен случай ще бъдат глобявани. По думите му заколването на прасета от т.нар. „заден двор“ е най-ефективната мярка за възпиране на инфекцията.

„Санкцията за отглеждане на прасета в 20-километровите зони около двата свинекомплекса в областта е 500 лв. Смятам, че няма да се стигне до глобяване, тъй като хората осъзнават опасността и съдействат на държавата за овладяването на заразата“, коментира той.

Друга мярка, която се въвежда за гарантиране на биосигурността, касае дейността в кланиците. В тях следва да се работи само в присъствието на ветеринар и военна полиция, като по този начин се цели възпрепятстването на умъртвяване на прасета без документи.

До момента на територията на областта бяха регистрирани случаи на прасета, болни от Африканска чума, в селата Ореш, Морава и Климентово. Общият брой умъртвени свине в трите населени места надвишава 50.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Убиват до 5 август всички прасета в радиус 20 км от свинекомплексите в Българско Сливово и Лясковец

 • 31.07.2019 в 13:14
  Permalink

  Да очакваме ли свежо свинско в Кауфланд? Произход: България.

  Отговор
 • 31.07.2019 в 22:04
  Permalink

  Военна полиция в кланниците?
  Някои индивиди имат нужда от специализирана медицинска помощ вече!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!