7 жилища, пещи и ями от Ранното Българско Средновековие открити досега край Иванча

Новите проучвания са на площ от над 4000 кв. метра и ще завършат през август

 

Разкопките край Иванча се явяват продължение на предходното сондажно проучване, провокирано от значението и размерите на изследвания обект, попадащ на трасето на Северен магистрален газопровод. Работата се осъществява с над 70 работници от околните селища в община Полски Тръмбеш. Новите проучвания са на площ от над 4000 квадратни метра. Досега са проучени множество останки от различни епохи, обхващащи период от над 3500 години. Най-ранните следи – жилище и гроб, са от ранната бронзова епоха (3000 г. пр. Хр.). Наред с тях от периодите, свързани с тракийската култура, са открити материали от късната бронзова епоха и ранножелязната епоха.

Може би най-значимо като принос е проучването на селище от периода на Първото българско царство (9 – 10 в.), почти непознат период за Централна Северна България. Досега по време на проучванията са разкрити 7 жилища, пещи и ями от Ранното Българско Средновековие. Многобройни са жилищата, стопанските постройки, ямите за съхранение, пещите и др. съоръжения от Османския период (15 – 17 в.), когато сегашното село Иванча, познато в османските регистри като Йованча, е било процъфтяващо и обширно село с многобройно население. Всички епохи представят археологически находки, отразяващи живота на тези селища в плодородната Дунавска равнина, сподели доц. д-р Деян Рабовянов, ръководител на разкопките.

ПОКРАЙ ИЗГРАЖДАНЕТО НА МАГИСТРАЛНИЯ ГАЗОПРОВОД НА „Булгартрансгаз“ археолозите откриха селище от времето на турското робство край Иванча още преди два месеца. Проучването в Иванча се прави за пръв път в местностите Селището и Белите локви и стартира върху терен с размери 600 м дължина и 35 м широчина, а край него има два извора с вода, годна за пиене. Тази застрашена зона от големия инфраструктурен проект у нас е регистриран археологически обект от 2012 г., казва още доц. д-р Деян Рабовянов от Археологическия институт във В. Търново.

В регистрите на турските данъчни власти са отбелязани 120 домакинства плюс 6 мюсюлмански семейства. Селището е имало свой православен свещеник и военно лице, което е било началник на стражата, вероятно е имало и кладенци. Сондажното проучване до момента е установило 12 – 13 къщи, гробище, странен гроб, много съдове, керамика, ножове, монети и още предмети от бита на хората от онова време.

След като приключат разкопките и се обработят данните и материалите, е предвидена изложба в Историческия музей в Полски Тръмбеш през септември, когато ще се чества 55 г. от обявяването му за град. След това находките ще влязат във фонда на музея. Логистична подкрепа оказва директорът доц. д-р Христо Харитонов.

loading...

2 коментара за “7 жилища, пещи и ями от Ранното Българско Средновековие открити досега край Иванча

 • 31.07.2019 в 21:28
  Permalink

  Моля да публикувате повече информация за българското селище от ІХ век. По случайност родът ми е от с. Обединение и държа да знам!

  Отговор
 • 26.08.2019 в 22:51
  Permalink

  Бъдете благодарни на г-н археолога с червената тениска и вещият поглед на нещата и на всички останали патладжани който усвоиха по 2 надника на нормалния данъкоплатец,за подпиране на лопатите до обяд.Цяло лято ги хранихте сега следва да ги заведете да копаят на Царевец или в Никополис.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *