Полски Тръмбеш чества 142 г. от Освобождението

В музея откриха изложба и прожектираха документален филм

 

Полски Тръмбеш чества освобождаването на 11.07.1877 г. на тогавашното село от турското робство. Организатори са общината, Историческият музей, дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД с председател инж. Киро Маринов.

Пред паметната плоча, поставена в лапидариума на музея и открита през 2014 г., Николинка Генова – началник-отдел „Социални грижи,образование, просвета и култура” в общината откри тържеството с емоционално слово, което върна присъстващите към величавите събития, връщащи държавността и народността на българите. Цветя на признание пред паметната плоча поднесоха официалните гости и граждани.

В качеството си на домакин доц. Христо Харитонов – директор на музея, прикани всички присъстващи в музея на откриването и запознаването с изложбата на Научния архив на БАН – София, „Руско-турската война 1877 – 1878 г.“ като съорганизатор на празника.

Представена от доц. Харитонов, изложбата от над 20 пана ни върна към историческите събития и личности, върнали България и Румъния на картата на Европа с цената на над 200 хиляди пожертвали живота си руски, румънски и финландски воини, български опълченци и мирни жители. Изложбата бе открита от кмета на общината Георги Чакъров.

С нескриван интерес гражданите и гостите посрещнаха прожекцията на документалния филм на киностудия „Мосфилм” „Руский граф Болгаров”. Филмът бе предоставен от представителството на „Россотрудничество” РКИЦ – София, с ръководител Ирина Живихина. В кратката презентация инж. Киро Маринов уточни, че това е най-актуалният филм за граф Игнатиев, който е създаден в Русия през 2018 г. Ценен принос е участието на видни писатели и дипломати като Бойко Коцев – посланик, Александър Щербаков – консул и писател, Калина Канева – писател журналист и други.

Историята отрежда място на руския дипломат граф Николай Игнатов – посланик в Турция в онези времена, в стотината най-велики дипломати в света за всички времена. Воден от девиза „Моят идеал е свободна България”, той е посрещнат през 1902 г. в Пловдив, а после и в София, след като открива храм-паметника „Шипка”, построен по негова инициатива в чест на падналите воини в боевете за връх Шипка.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *