12 четения

Специалисти откриха ген, свързан с болестта, от която бе засегнат астрофизикът Стивън Хокинг

Учени от Станфордския университет откриха ключов ген, който участва в синтеза на унищожаващи нервните клетки вещества при амиотрофична латерална склероза, известна също като болестта на Лу Гериг, от която бе засегнат астрофизикът Стивън Хокинг, съобщи Юрик алърт.
Резултатите от изследването показали, че генът RPS25 кодира част от протеинов комплекс, който допринася за натрупване на токсични съединения. Когато генът бил блокиран в дрожди, в неврони на засегнати от болестта пациенти и у плодови мушици, нивото на патогенния протеин спаднало с 50 процента, а продължителността на живота на насекомите се увеличила. Освен това се оказало, че отключването на RPS25 намалява количеството на протеиновите агрегати в клетъчните тъкани, които са използвани като модел на болестта на Лу Гериг и гръбначномозъчната атаксия.
При амиотрофичната латерална склероза загиват моторни неврони. Съществуват много генетични фактори, свързани с болестта на Лу Гериг, но сред най-честите виновници е мутация на един-единствен ген, която се изразява в повторение на фрагмент ДНК. Обикновено отличаващите се с подобно повторение гени не кодират протеини, но в случая синтезират патогенни протеинови агрегати, които пречат на клетките да функционират правилно.
Стивън Хокинг умря на 14 март 2018 г. на 76-годишна възраст.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!