Новини

Ужасяващо! Градски колектор на два квартала минава през спалните на две къщи

Зам.-кметът проф. Камарашев втрещен от състоянието на северния вход на В. Търново

 

КОЛЕКТОР С ОТПАДНИТЕ ВОДИ НА СТАРИННИЯ КВАРТАЛ „ВАРУША“, КАКТО И НА ЦЯЛАТА ЖИЛИЩНА ЗОНА НА СЕВЕРНИЯ ВХОД на Велико Търново, минава през спалните на две частни къщи. Покъртителната ситуация втрещи зам.-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той бе поканен от живущите по цялото протежение на улица „Опълченска“, за да се убеди лично в многобройните проблеми, които мъчат търновци. Де факто отсечката се явява северният вход на старата столица и по нея влизат многобройни туристи. Тук са разположени и два елитни хотела – Грандхотел „Янтра“ и Парк-хотел „Асеневци“, чиито многобройни гости лавират с куфари сред дупките и разнебитените тротоари, надявайки се от избуялия храсталак да не изпълзи някое опасно влечуго, както често се случва.

„В тази част на града няма големци, представители на местната власт или политици и това е една от причините да е занемарен толкова. Преди две години пооправиха дупките, но причиниха нови беди – асфалтираха и част от шахтите на отводнителната канализация, и сега плуваме във вода. Един от парадоксите е, че по цялото протежение на улицата има само… (?!?) една шахта и тя е с доста тясна тръба, която няма как да поеме огромния дебит. Практически всичко от север на Велико Търново се излива тук“, обобщи ситуацията Елица Велкова, една от живущите в района.

В достоверността на твърденията й лично се убеди зам.-кметът проф. Камарашев. Той призна, че никога не е предполагал, че тук има подобни неуредици и проблеми, които не са били решавани дълги години. Напълно без думи пък го остави гледката на колектора на цялата стара част, който минава през… спалните на две от къщите на ул. „Опълченска“.

„Замаскирали сме го с гипскартон, но като вали, се чува адски тътен от буйната вода, която тръбата не може да поема. Следим прогнозата и сме си приготвили ботуши, найлони и съдове, както и ламарини, които поставяме да отклоняваме водите. Ако стане авария, ще трябва да ни разбиват домовете, за да я оправят“, коментираха собствениците на сградите. Те припомниха, че са изпращали множество жалби до ВиК и кметството през всичките тези години, но проблемите с отводняването са останали.

Обитателите на многострадалната улица затрупаха с проблемите си зам.-кмета Г. Камарашев.

СЪБРАЛИТЕ СЕ ЖИТЕЛИ НА КВАРТАЛА НЕДОВОЛСТВАТ И ОТ ФРАПИРАЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО. Единственият обществен паркинг тук е предоставен за частно ползване на един от хотелите. Така за хората остава алтернативата да спират извън града или да се мушкат из отдалечените възтесни странични улички. За тях е непонятно защо новоизграденият обществен паркинг в подножието на Царевец стои празен и не приема автобусите с туристи, а те престояват, където намерят, и предизвикват задръствания.

Проф. Камарашев обходи пеша почти цялата територия, за да набележи основните мерки за действие. „До няколко дни ще наредя да бъде изчистена всичката растителност и да се направи нова организация на движението. Ще бъдат оправени и всички асфалтирани шахти, както и старият турски канал, който е правен преди повече от век, но е доста ефективен. Изцяло обаче проблемите на тази зона ще се решат през есента, когато започва работата по проекта за трансгранично сътрудничество, който включва и ремонт на „Опълченска“. Улицата е част от републиканската пътна мрежа и пълен ремонт не може да й се направи с общински средства. Същата бе и ситуацията с ул. „Мармарлийска“, която пък е част от главния път София – Варна“, коментира зам.-кметът.

 

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ, С КОЙТО ЩЕ СЕ ОПРАВИ И УЛ. „ОПЪЛЧЕНСКА“

 

Близо 13 километра улици и пътища във Велико Търново ще бъдат основно ремонтирани през тази година, след като Общината спечели проект по програма „Interreg V-A Румъния – България 2014 – 2020”, по Ос 1 – „Добре свързан регион”. Проектът е за близо 8 млн. лв. Инфраструктурната мрежа се намира в два квартала и край крепостта Царевец и се ползва активно както от великотърновци, така и от туристите. Улиците не са реконструирани от много години, а частичните ремонти вече не са удачни, поради което кметството старателно подготви и защити своето инвестиционно намерение.

То е одобрено от Комитета за наблюдение на програма „Interreg V-A Румъния – България 2014-2020” през март тази година, а решението за финансиране получи положителна резолюция преди ден.

Във Велико Търново ще бъдат обновени и реконструирани следните улици: „Опълченска” (включително и връзката с главен път E85 (I-5) Русе – Велико Търново), ул. „Теодосий Търновски“ (от връзката с главен път за E772 (I-4) София – Варна до ул. „Димитър Найденов”), ул. „Димитър Найденов“, ул. „Сливница“, ул. „Григорий Цамблак“ в кв. „Света гора“, ул. „Ксилифорска“. Ще бъде изграден и нов мост над р. Янтра в подножието на Царевец.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки авторът

 

 

2 thoughts on “Ужасяващо! Градски колектор на два квартала минава през спалните на две къщи

  • алоооууу , стига предизборно!Улица Опълченска не ремонтирана 30 г.
    Сега ли се сещате като идват избори? И не съм сигурен, че изобщо ще се ремонтира.

    Отговор
  • Смятам ,че кметът и заместника му трябва по често да обикалят улиците на В.Търново.Не е ясно новият воден цикъл дали ще реши проблемите на живущите в блоковете южно от парк „Дружба“/ скален венец/, за които в.“Борба“ скоро информира??

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *