56 четения

Фестивалът „Фолклорен извор” в село Царевец събра шест хиляди участници от цялата страна

Кметът на Свищов Генчо Генчев инициатор на феста с отличие „Златна кобилица” от CIOFF

 

В свищовското село Царевец официално бе открито IX издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Повече от шест хиляди участници от цялата страна ще радват любителите на българския фолклор в четири поредни дена.

По традиция и тази година фестивалът започна с молебен за здраве и благополучие, след което народната певица Гуна Иванова изпя химна на фолклорния фестивал: „В Царевец добре дошъл е всеки…”. Приветствие към всички участници и гости направи основният инициатор и председател на сдружение „Фолклорен извор“ Генчо Генчев, който сподели, че за него няма нищо по-силно от българския фолклор и традиции, които трябва да бъдат съхранени и отнесени в бъдещето.

„Всичко това се случва, когато има сърцати хора, които застават зад всяка една такава кауза. И тази година ние – организаторите, сме се постарали нашите гости да се чувстват добре в Царевец, но всичко това нямаше да се случи, ако нямаше добри хора, с добри сърца, които да откликнат и помогнат да се реализира това хубаво събитие“, каза Генчо Генчев и благодари на Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда фестивалът, на журито, на кмета на населеното място Марин Любенов, на културните дейци от местното читалище „Светлина – 1927“, на десетките доброволци, спонсори и спомоществователи за безрезервната подкрепа.

От своя страна кметът Марин Любенов изрази радостта си село Царевец да бъде отново домакин на уникалното фолклорно събитие, което в четири поредни дни ще изпълни населеното място с магията на българския фолклор. Приветствени слова произнесе и народният представител д-р Станислава Стоянова, която беше на събитието заедно с колегата си от парламента Станислав Стоянов. Поздравителни адреси бяха получени и от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, от министъра на културата Боил Банов. Представителят на националната селекция на CIOFF – България, Ивайло Първанов поднесе лично своите поздрави към организаторите на фолклорния фестивал и връчи на Генчо Генчев наградата „Златна кобилица“ и диплом за опазване и съхранение на нематериалното културно наследство с пожелание да продължава с вяра, любов и самоотверженост да съхранява българските традиции и култура, за да могат и младите да я видят, съхранят и предадат нататък.

Изненада за всички беше новоучредената награда, която семейството на проф. Елена Кутева обяви, че ще връчи тази година за най-добро представяне в сферата на автентичния фолклор.

Конкурсната програма започна с изпълнението на Детска фолклорна група „Лесичерски надежди“ от търновското село Лесичери. През четирите дни участници от всички краища на страната ще представят своите музикални изпълнения.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!