337 четения

Как правилно да използваме куркумата за лечение?

Куркумата бързо се превръща в най-популярната подправка в света, в резултат на невероятните си лечебни свойства. Както вероятно знаете, куркуминът, активната съставка в куркума, е отговорен за повечето от терапевтичните свойства на куркумата.

Съгласно научни изследвания от библиографската база данни на Националната библиотека по медицина, известна като MEDLINE, има над 600 потенциални ползи за здравето от тази лечебна подправка.

Въпреки че добавянето на куркума към ястията е много прост начин да подобрите здравето си, има няколко неща, които трябва да знаете за правилното ѝ използване.
Куркуминът не се абсорбира лесно!

Много проучвания показват, че нивата на куркумин в плазмата, урината или периферните тъкани (ако са открити) са много малки, независимо от дозата. Ниската абсорбция няма да ви позволи да получите силните лечебни свойства на тази невероятна подправка, за да се възползвате максимално от нея.

Как да увеличим бионаличността (абсорбцията) на куркумата? За щастие има много прости методи, които лесно могат да увеличат усвояването на куркумата.
Винаги смесвайте с черен пипер

Освен факта, че черният пипер сам по себе си има много ползи за здравето, той също може да подобри усвояването на куркумата. Проучване, озаглавено „Ефектите на пиперина върху фармакокинетиката на куркумин при животни и доброволци“, показва, че бионаличността на куркумин се увеличава с 2000%, когато се смесва само с една четвърт чаена лъжичка пиперин (активната съставка в черния пипер).
полезни свойства на куркума
Добавете здрави полезни към куркумата

Куркумата е мастноразтворима, така че трябва да се смесва с някои мазнини, за да бъде напълно абсорбирана от тялото. Според д-р Майкъл Грегер, когато куркумата се консумира в комбинация с кокосово масло или зехтин, тя ще се абсорбира директно в кръвния поток през лимфната система, като по този начин частично заобикаля черния дроб. Това е от решаващо значение, тъй като куркумата остава по-дълго в тялото, когато е по-малко податлива на метаболитни ензими.
Високата температура увеличава усвояемостта на куркумата

Д-р Сарасвати Сукумар препоръчва да се добави половин чаена лъжичка куркума при готвенето, защото топлината увеличава бионаличността на подправката. “Най-добрият начин, според мен, е да я използваме много широко в готвенето. Ако имате топло ястие, просто го поръсете. В момента, в който загреете маслото и добавите към него куркума, тя става напълно бионалична за вас“, казва д-р Сукумар.

Препоръчителна доза според Медицинския център на Университета на Мериленд:

Пресен корен от куркума: 1. 5-4 грама на ден

Сушен, стрит на прах корен: 1-3 грама на ден

Възползвайте се максимално от чудесните лечебни свойства на куркумата, следвайки горните съвети!

Източник: simptomi.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!