38 четения

Община Велико Търново дава 14 000 лв., за да спаси кестените в града от листоминиращия молец

Предстои борба и с бялата цикада, която поразява 30 вида култури

 

14 000 лв. влага местната власт в борбата срещу листоминиращия молец във Велико Търново. Вредителят е засегнал всички кестени в града и без прилагане на специални препарати дърветата са обречени. Екоинициативата е организирана от Българската асоциация за растителна защита и предвижда третиране на около 200 дървета, разположени в парковете в старата столица. Вече има сключен договор с фирмата „Българска стевия“, която извършва обработване. До момента са обхванати 13 кестена в парк „Никола Габровски“.

„Искам да благодаря лично на кмета инж. д-р Даниел Панов за това, че след като бе запознат с проблема, той веднага предприе необходимите мерки. Сключихме договор и започнахме с бързи стъпки да решаваме проблема“, коментира Ивайло Проданов, управител на фирмата.

Роман Рачков, председател на Българската асоциация за растителна защита, обясни, че нашествието на вредителя е засечено чрез иновативна мониторингова станция, разположена през февруари тази година във Велико Търново. С нея в реално време се наблюдава движението и популацията на листоминиращия молец. По думите му, организацията е опитала съм собствени сили да овладее ситуацията, изпробвайки няколко метода за противодействие, но те били неуспешни.

Продуктът, които ще се използва в настоящата обработка е напълно безвреден за хората, категорични са Проданов и Рачков.

След третирането следващата пролет кестените ще бъдат здрави, увери председателят на асоциацията по растителна защита.

Той допълни, че чрез мониторинговата станция организацията наблюдава още над 60 вида неприятеля по селскостопанските и парковите култури. Така преди няколко дни открили и бялата цикада.

„Тази година е доста богата откъм популация на вредители. Според нас бялата цикада идва от Плевен, където миналата година имаха сериозни проблеми с нея. Тя поразява 30 вида култури – череша, слива, роза, лоза, лешник, дрян, домати, декоративна растителност“, коментира екоекспертът.

По думите му единственият начин за справяне в градски условия е пускане на биоагент, който паразитира върху бялата цикада и я убива. Уточни, че това е изцяло биологичен начин за противодействие, който са приложили преди време във Варна. Рачков подчерта, че му предстои среща с производител на биоагента в Италия, за да се установи колко ще струва закупуването му.

„Бялата цикада живее до края на октомври, а дотогава трябва да се засече докъде е стигнало развитието и популацията й, за да се оценят потенциалните щети, които ще нанесат догодина снесените яйца“, допълни той.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *