martineli

martineli

Тази година без фестивал на динята в Никюп

Прекъснаха традицията за провеждане на фестивал на динята в Никюп. Обичайно проявата беше на 4 август, когато е Световният ден на сладкия плод, а в селото пристигаха хора от целия регион и дори от Южна България. Причините за липсата на осмо издание на празника са намалените площи, засети с диня, и съответно ниският добив.

Брането в селото тази година започна по-късно, а площите обхващат едва 5 дка, което е 10 пъти по-малко в сравнение с минали години. По думите на председателя на земеделската кооперация в селото Николай Николов площите са намалени поради липсата на работна ръка и трудната реализацията на продукцията, тъй като през 2018 година изкупната цена била нищожно ниска – 13 ст./кг. От догодина ще се приложи капково напояване, което ще спомогне за по-добри резултати. Тогава евентуално ще се възроди фестивалът, като дори програмата ще бъде обогатена с още много атракции.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Един коментар за “Тази година без фестивал на динята в Никюп

  • 05.08.2019 в 19:27
    Permalink

    Изкупна цена? Посредници!!?? Тези не са ли чували за фермерски пазари? Да си вземат маса на пазара в Търново, да сложат една цена от 0,40-0,50 лв и ще направят удар над пазарната мафия. Или пазарчето на Пишмана. Или градинката в центъра на Картала!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *