Във Велико Търново популяризираха ползите от кърменето с празник

ЗА ЕДИНАДЕСЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА В СТАРАТА СТОЛИЦА ОТБЕЛЯЗАХА НАЧАЛОТО НА СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА КЪРМЕНЕТО, която се провежда от 1 до 7 август. В петък в парк „Дружба“ десетки майки присъстваха на празник, организиран от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Младежкия дом и Училището за родители Happy mums. Събитието премина под мотото „Подкрепете родителите“, а чрез интерактивни игри бяха развенчани част от митовете за естественото хранене на пеленачетата и представени ползите от кърменето за детето, майката и обществото.

„Кърменето е най-доброто на всяко дете и според проучвания на Световната здравна организация, то може да продължи до 2-годишна възраст. В българското законодателство, Кодекса на труда, са добре уредени тези права на жените“, коментира д-р Светлана Моминска, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“.

ТАКА, АКО МАЙКАТА СЕ ВЪРНЕ НА РАБОТА И ОЩЕ КЪРМИ, ТЯ ИМА ПРАВО НА НАМАЛЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ, за да храни детето си. Този отпуск е платен. До 8-месечна възраст на малчугана отсъствието от работното място за кърмене е в размер 2 часа дневно. Дали отпускът ще се взима сутрин, по средата на деня или в края на работния ден, е въпрос на договорка с работодателите. Времето за кърмене на дете над 8 месеца е в размер на 1 час дневно и не е ограничено до навършване на определена възраст. Удостоверяването става чрез документ от личния лекар.

По време на празника бяха проведе няколко игри с информационна насоченост.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *