197 четения

За първи път училище финансира образованието на своя ученичка

Габриела Петрова ще учи в Пловдивския университет и ще се върне като учител в гимназията си „Емилиян Станев”

 

ДИРЕКТОРЪТ НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО КИНА КОТЛАРСКА СКЛЮЧИ БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН ДОСЕГА ДОГОВОР С абитуриентката Габриела Петрова. Според този документ най-голямата гимназия в областта поема всички семестриални такси на тийнейджърката, която е избрала да учи биология и химия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От своя страна, Габи се задължава, след като завърши, да се върне в своето училище като учител по биология и химия.

„Аз зная от много време, че Габриела иска да бъде учител, и когато разбрах, че тя се е насочила към начална училищна педагогика, реших да поговоря с нея. Точно когато тя ще е завършила вече своята бакалавърска степен, ние ще имаме нужда от учители по тези предмети. Затова й предложих да помисли над идеята ние да финансираме, докато учи за бакалавър, а тя да се върне при нас“, обяснява Кина Котларска, която е първият директор в областта, който прави подобна смела стъпка, за да обезпечи училището си откъм кадри.

„Дядо ми е ветеринар, майка ми е учител по биология и химия, така че аз нямах особени колебания, когато избирах. Обичам да работя с деца и от малка знам, че искам да бъда учител. Предложението на г-жа Котларска малко ме изненада, но нашите ме подкрепиха и аз реших да приема“, казва Габриела, която се е насочила към Пловдивския университет, защото специалността, която ще учи там, е именно педагогическа и ще й даде диплома за учител на децата от 5 до 12 клас.

ТЯ Е ЛЕКТОР В МЛАДЕЖКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ В ГРАДА, БИЛА Е И СРЕД НАЙ-АКТИВНИТЕ УЧАСТНИЦИ И В УЧИЛИЩНИЯ ПАРЛАМЕНТ. Организирала е голяма част от училищните събития, често е заставала пред свои връстници и по-малки ученици, за да говори по здравни и общественозначими теми. Обучавала е по-малки от нея деца в първа долекарска помощ. „В началото е доста притеснително, но после свикваш. И когато се научиш да говориш през аудитория, свикваш и с идеята, че децата те обичат. Харесва ми, когато те ми се доверяват и знаят, че мога да ги науча на нещо“, казва Габриела, която е в СУ „Емилиян Станев“ от първи клас. Първата й учителка е била Биляна Бонева. След четири – пет години Габриела ще се върне вече като учител в родното си училище.

„Не е без значение това, че тя има в рода си учители. Това е една от професиите, които някак се предават по гените и кръвта. Децата на учители несъзнателно научават много за професията, което дава огромно предимство на Габриела. Тя интуитивно знае как да се отнася с учениците, как да разговаря с тях, а това са важни подробности, които младите учители научават за 7 – 8 години“, казва Кина Котларска. А Габи допълва, че децата усещат учителите си още в първите мигове, когато педагозите застанат пред тях. „Първите думи, изречения, жестове са важни, защото, ако те ни грабнат, магията се получава. Ако не стане веднага, много мъчно падат бариерите след това“, казва Габриела и признава, че това е и най-голямото й притеснение, макар моментът, в който самата тя ще застане пред цяла стая, пълна с деца, е още далече.

ГАБРИЕЛА Е ПЪРВИЯТ УЧЕНИК, КОЙТО ЩЕ УЧИ СЪС СТИПЕНДИЯ НА СВОЕТО УЧИЛИЩЕ. Преди нея г-жа Котларска е поемала по една семестриална такса на свои учители, които са имали нужда от преквалификация. „Няма да е последното дете, с което ще направим такъв договор. Аз като директор зная какви учители ще са нужни след години и отсега наблюдавам други деца, които като Габи имат таланта да бъдат учители“, казва Кина Котларска, която това лято е назначила седем нови учители.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *