261 четения

Иновативни операции с ултразвуков скалпел ще се извършват в търновската болница

От вторник хирурзите в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще боравят с последно поколение инструментариум при извършването на операции. В лечебното заведение бе доставен ултразвуков скалпел, който ще е на разположение на медиците в продължение на месец. Такъв уред пристига за първи път в стационара и с него се заменя шиенето при хирургични интервенции. Апаратът директно запоява тъканта, а по същия начин се работи масово в София и в големите европейски болници.

„Ще го използваме при всички операции. Намира широко приложение в съвременната хирургия и е заместител на класическите начини за лигатура на кръвоносните съдове чрез уникалното си свойство да реже, а ултразвуковите сигнали да запечатват тъканта. С него се спестяват травматизмът, времето за операция и възстановяване, както и оставянето на чужди тела в тялото“, обясни д-р Николен Стойнов, началник на Втора хирургия.

Медикът заяви, че първите операции, при които ще се приложи ултразвуковият скалпел, са на хернии и жлъчки. По думите му инструментариумът е подходящ както за планови хирургични интервенции, така и за процедури в спешен порядък. С него може да се работи при възрастни и деца, допълни д-р Стойнов.

„Инструментариумът в рамките на месец ще бъде на разположение в болницата, за да се установи функционалността и доброто качество на апаратурата и самите хирурзи да придобият опит с нея. По тяхна преценка и при възможност на ръководството на лечебното заведение евентуално да бъде закупена, тъй като това е най-добрият инструментариум“, обясни Станислав Пенев, представител на фирмата, дистрибутор на ултразвуковия скалпел.

Техниката разполага със специални защити по време на работа и с нея могат да боравят едновременно двама хирурзи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *