156 четения

Започва строителството на общинска детска градина „Шареният замък” за 2,5 млн. лв. във Велико Търново

Забавачката ще е на панорамно място в кв. „Зона В“ върху общински имот от 4,6 дка

 

ГЛАВНИЯТ АРХИТЕКТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО НИКОЛАЙ МАЛАКОВ Е ПОДПИСАЛ СТРОИТЕЛНИТЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА НОВА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, потвърди специално за „Борба“ самият той. Проектът на забавачката „Шареният замък“ е разработка още от времето на предишния кмет д-р Румен Рашев, но финансирането бе осигурено едва наскоро от сегашния Даниел Панов. Местната администрация направи и обществена поръчка, за да избере изпълнител. Най-добра се оказа офертата на старозагорската фирма „Рендстрой“ ЕООД. За поръчката се явиха още „Бибо 69“ и „Кота 2001“. Градината ще се намира на ул. „Димитър Рашев“ 5, в началото на кв. „Зона В“, като основният вход ще е откъм улица „Венета Ботева“. В района няма друга забавачка.

Детска градина пък Община Велико Търново не е правила повече от 30 години. Компанията „Илстрой“ изгради такава преди десетина години в комплекс „Слънчев дом“ и я отдаде на кметството под наем.

Над 2,5 млн. лв. е инвестицията в новата общинска детска градина, която трябва да приеме близо 100 деца догодина.

Проектът е на Архитектурно бюро „Евроарх 2000” на арх. Люблена Пунчева и арх. Димитър Батчиев.

Кокетната детска градина във формата на замък с две кули е умишлено позиционирана именно в този квартал, в който няма забавачка, и родителите са принудени всеки ден да водят децата си или до центъра, или до съседния кв. „Бузлуджа”.

„шареният замък” отговаря на всички съвременни изисквания за забавачки. Градината ще е разположена на площ от 4616 кв. метра заедно с двора й. Тя ще има пет самостоятелни площадки, които ще са и богато озеленени. Всяка от тях ще е по 100 квадрата, като общата спортна – три пъти по-голяма.

На тях малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра.

„Шареният замък” е на два етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели. На сутерена е предвиден и плувен басейн с няколко физкултурни салона и умивални, както и просторни кухни и трапезарии.

Към самата сграда замък са планирани и няколко вътрешни градини, тип „английски двор”. Според основните проектни параметри застроената площ на сградата е 1368 кв. м.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Разположението на забавачката с просторния паркинг пред нея.

Един коментар за “Започва строителството на общинска детска градина „Шареният замък” за 2,5 млн. лв. във Велико Търново

  • 07.08.2019 в 18:11
    Permalink

    Колко детски градини направиха и ремонтираха, то няма толкова деца.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *