20 четения

Очаква се западнонилска треска да разболява в областта

В края на август и началото на септември се очаква пик на вируса западнонилска треска, информира проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, най-застрашени от усложнения от заразата са възрастните хора над 65 години и бебетата, а инфектирането става чрез ухапване от комар. Рисковите места у нас са около Дунав и други заблатени реки, като в това число влизат и водоемите във Великотърновска област.

„Западнонилската треска, която се пренася от нашенските комари, предизвиква възпаление на мозъка при по-възрастни хора и такива с имунен дефицит. Смъртността при засегната централна нервна система е от 10 до 20%“, обясни той.

Проф. Катранджиев припомни, че миналата година смъртните случаи след ухапване от комар и заразяване са десетки в Сърбия, Гърция и Румъния.

Експертът подчерта, че една от важните превантивни мерки, които хората следва да спазват, е да не допускат вечер в спалните помещения да навлизат комари и да ползват репеленти.

Симптомите на вирусния менингит са температура, главоболие, болки във врата, гадене, липса на апетит, повръщане, фоточувствителност и сънливост. Инфекцията се установява чрез лабораторно изследване на кръвна проба, ваксина срещу болестта няма.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *