93 четения

Музикантите на СУ „Емилиян Станев“ предизвикаха фурор в Италия

Възпитаниците на Йордан Цветанов отпътуваха за Фестивала на духовите оркестри в Казан, столицата на руската република Татарстан

 

16 КОНЦЕРТА ЗА 16-ДНЕВНИЯ СИ ПРЕСТОЙ В ИТАЛИЯ ИЗНЕСОХА ДЕЦАТА ОТ ДУХОВИЯ ОРКЕСТЪР НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ „ДЖУНИЪР БЕНД“. Само няколко дни след като се върнаха от участието си в Европейския творчески лагер в Берчето, вчера децата отпътуваха за Казан, където ще представят Велико Търново и България във Фестивала на духовите оркестри.

„Заминахме за Италия, без да подозираме къде точно отиваме и колко много работа ще трябва да свършим с децата, докато сме там. Турнето беше тежко за тях, защото всеки ден имаха репетиции и концерти. Свирихме в Берчето, където се намира лагерът, основан от волейболната им звезда Карло Девоти в Пиаченца, в Парма и Леричи. Децата вдигаха на крака хората навсякъде, понеже концертите ни бяха на открито, по площади и улици, италианците вървяха след оркестъра, очаровани от децата“, разказва маестро Цветанов. И признава, че един от концертите, които и той, и децата му няма да забравят дълго време, бил в курортния град Леричи, който се намира на брега на Италианската ривиера. Там хлапетата свирили на улицата, а покрай тях танцували не само курортисти, но и италианските карабинери, които охранявали плажната ивица.

„Децата свириха един час – от 20 до 21 часа. Жегата беше ужасна, влагата – също. Те толкова се раздаваха, че когато участието ни приключи, всички едва дишахме вече от горещина и умора. И тогава дойде един дядо и попита: „Абе, деца, в колко часа ви е концертът? Аз само ги погледнах и както бяха изтощени, скочиха и започнаха да свирят „Бела, чао“ специално за този възрастен мъж. А той, когато разбра как стоят нещата, се разплака. Обади се по телефона на близките си, разказа им, че едни българчета свирят специално за него. Беше изключителен момент“, разказва Йордан Цветанов. После пък малките музиканти се видели в чудо заради едно две – тригодишно италианче, което през цялото време танцувало покрай тях на едно от участията им. Когато децата спрели да свирят, хлапето ревнало и не искало да си тръгне, докато оркестърът не засвири пак.

„Още на втория – третия ден от лагера в селцето Берчето всички вече знаеха за нас. Търсиха ни да свирим, чакаха ни, защото вече знаеха часовете на нашите участия, и хората от селото вървяха след децата, които кръстосваха улиците на Берчето, свирейки. Поканиха ни да свирим и на празника на селцето, който се случи, докато бяхме там“, разказва още Йордан Цветанов и уточнява, че участието на „Джуниър бенд“ в международния лагер станало възможно благодарение на поканата на директорката на фондация „Духовно огледало“ Татяна Костадинова. Тя чула децата миналото лято на „Аполония“ и веднага им отправила оферта за този лагер, в който тази година имало деца от Русия, Беларус, Унгария и Чехия. Татяна Костадинова води българчета в Берчето вече 20 г., но за първи път децата са от Велико Търново.

ЗА КАЗАН, КЪДЕТО СЕ ПРОВЕЖДА ЕЖЕГОДНИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВОЕННИТЕ ДУХОВИ ОРКЕСТРИ, ЗАМИНАХА ВЧЕРА ДЕЦАТА НА ЙОРДАН ЦВЕТАНОВ. За там пък оркестърът получил покана след участието си в Туристическата борса във Велико Търново. След като слезли от сцената, децата били поздравени от възрастна рускиня, от министъра на туризма Николина Ангелкова, от още двама костюмирани мъже, които се оказали директор на културна институция и ректор в Русия. В крайна сметка малчуганите на Йордан Цветанов получили покана да свирят на фестивала, в който участват 14 оркестъра – всички военни и гвардейски. Търновските деца са единствените представители на България и са единствените деца в този фестивал.

За да отидат в Казан, малките музиканти е трябвало да научат химните на Татарстан, Казахстан, Русия и България. „При откриването всички оркестри заедно ще свирят тези четири химна, вероятно на страните, от които има участници, и разбира се, на страната домакин. Досега не смеех да занимавам децата с химна на България, защото смятам, че те трябва да са готови за тази най-тържествена мелодия не само като музиканти, а и като българи. Но те се справиха великолепно и от тук нататък всеки един концерт, който правим, ще започва с химна на България“, не крие вълнението си маестро Цветанов.

Една седмица ще останат в столицата на Татарстан търновските ученици. Там те ще участват с музиката, която свирят. Научили са само един марш, и то в джазиран вариант. „Аз не смятам, че децата трябва да свирят тази тежка музика. Те са деца, не носят тревожността на възрастните хора и няма смисъл да търся в тях настроение, което да отразява настроението на войната. Затова, когато получихме поканата, категорично отказах да разучаваме военни маршове. И домакините ни поканиха въпреки това и ни приеха такива, каквито сме“, казва Йордан Цветанов.

След като се върнат, ще имат време да отдъхнат и след това ще трябва да се подготвят за следващото си участие в „Аполония“. Веднага след Созопол децата ще свирят и в Царево и чак тогава ще се приберат във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Музикантите на СУ „Емилиян Станев“ предизвикаха фурор в Италия

  • 09.08.2019 в 7:58
    Permalink

    Възможно ли е да качите някакво тяхно изпълнение?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *