148 четения

Застрояват с шоуруми и комплекси някогашни болярски имения край В. Търново

Вече се движат няколко разработки на инвеститори за Трошана

 

ЛЕГЕНДАРНА МЕСТНОСТ КРАЙ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ОБЕКТ НА СЕРИОЗЕН ИНВЕСТИТОРСКИ ИНТЕРЕС. В МОМЕНТА СЕ ДВИЖАТ НЯКОЛКО ГОЛЕМИ проекта за комплекси с жилища и магазини на Трошана, разбра „Борба“. Разработките, които се съгласуват с Община Велико Търново и Регионалната екоинспекция, са за района на Трошана. Към момента е застроена само източната част от територията. Там е направено първото сателитно селище „Велико Търново хилс“, а в момента се прави и петзвездният хотел „Света гора резидънс“. Местността започва от района на Присовските завои и усоето между хълмовете и се простира от пролома Устето на Южния пътен възел чак до разклона за Малки чифлик. Легенда разказва, че тези земи били царски. Царят ги дарил на болярина Трошан, който съградил там голям чифлик.

Боляринът съградил в новите земи и манастир „Свети Марко“, посветен на митрополит Марко Преславски, който пренесъл мощите на света Петка от Епиват в Търново. Тези факти са описани от Патриарх Евтимий в „Житието на св. Петка Търновска“.

Днес съгласно Общия устройствен план на Общината вариант за разрастване на града е именно в тази посока, а сега са първите стъпки за това.

ЕДНА ОТ РАЗРАБОТКИТЕ ЗА ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ИМОТИ В МЕСТНОСТТА ТРОШАНА Е ОТПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ и е на „Европа 2007“ ЕООД. Компанията притежава имоти с площ от близо 6 дка със статут на горски територии в близост до Света гора. Нейните инвестиционни намерения са свързани с изграждането на шоурум, автосервиз, паркинг и жилищна сграда със заведения.

Предвидена е и направата на спомагателна пътна инфраструктура към тях с възможност за достъп.

Другият голям проект е планиран в земи с площ над 15 дка. Те са собственост на ЕТ „НД – 93 – Недялко Димитров“. Едноличният търговец също е стартирал процедура за промяна предназначението на имотите си, които се намират край главния път. На тях той планира да направи заведения за хранене и автомагазин с паркинг. Любопитен момент е, че заповедите на кмета на града за оформяне на нов подробен устройствен план са от 2009 г., но връхлетялата ни тогава строителна криза е осуетила проектите, които се възкресяват в момента. В района има и няколко големи разработки за изграждане на вилни селища, но те са в близост до Малки чифлик и засега за тях от „ВиК Йовковци“ отказват одобрение заради опасения от недостиг на вода за селото.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

 

6 коментара за “Застрояват с шоуруми и комплекси някогашни болярски имения край В. Търново

 • 08.08.2019 в 15:35
  Permalink

  Ще застроят, как ли пък не. Колкото злополучното Търново Хилс. Или колкото злополучната борова гора на Картала. Има всички шансове гората да остане незастроена, ха-ха! Те търновските богаташи вече се разселиха по малките селца наоколо.

  Отговор
 • 08.08.2019 в 15:42
  Permalink

  Вместо да разширят пътя от моста до Гара В.Т. до Лясковец в четирилентов, те ще нацвъкат край пътя разни капанчета и автокъщи, а КАТ ще лепне ограничение 50 км/ч!!!! Трябва всеки строящ край този републикаски път да изгради за своя сметка отклонения и включвания, така че да не пречи на трафика!!!! И нега Общината мисли, преди да дава разрешения за строителство!!!

  Отговор
 • 08.08.2019 в 16:07
  Permalink

  Търново Хилс тече отвсякъде и не виждам как ще се оправят нещата!От последния като се почне та чак до първия етаж при всеки дъжд стените са мокри.Инфраструктурата тепърва ще създава огромни проблеми,както и подходите към комплекса.А и какъв беше този архитект дето направи повечето апартаменти с миниатюрни тераси при тази величествена гледка…това си е направо архитектурно безрасъдство!

  Отговор
 • 08.08.2019 в 17:24
  Permalink

  В нито един нов комплекс не виждам визия за бъдещето. Проектират се тесни улички с тесни тротоарчета, все едно архитекта живее в 19 ти век. Голяма алчност за сгради и апартаменти, които никой не купува а който купи, няма къде да паркира.
  Направете един широк път, да останат благодарни идните поколения, не мислете само за днешния келепир!

  Отговор
  • 08.08.2019 в 22:37
   Permalink

   Браво на хубавия коментар. Всички „нови“ квартали са така. Строят се нови жилищни сгради без гаражи и място за паркиране. Пример-Картала ул. Ангел Каралийчев

   Отговор
 • 08.08.2019 в 18:32
  Permalink

  Що за тъпотия, Търново щяло да расте на изток ??? Колкото недовършения Хилс расте, уникално място е там но го съсипаха… Иначе перспективата е в посока запад и е по равно и позволява и по-високо строителство и място бол !!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *