96 четения

В Балканския сомелиерски център в „Мечата дупка“ обучиха 120 български и 108 румънски младежи на умението да оценяват вина

Велико Търново вече има най-модерната база за подготовка на сомелиери

 

ПЪРВИЯТ УСПЕШЕН ПРОЕКТ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДЕЖИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ЗА СОМЕЛИЕРИ В БИВШАТА КУЛТОВА МЕХАНА „Мечата дупка“ приключи успешно. 225 човека са получили дипломи за оценители на вина.

От началото на годината някогашното заведение на Самоводската чаршия е обновено и превърнато в „Балкански дегустационен център на вина” и база за обучение на сомелиери.

Механата премина през пълен ремонт и е наета за 15 години от българо-румънска партньорска организация. Средствата, които са вложени, идват по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег V-A Румъния – България 2014 – 2020 г.”, съфинансирана от ЕС.

„Мечата дупка“ е обновена от Националната винарска асоциация в Сухиндол и Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации в Крайова. Идеята е да се популяризира сомелиерската професия и да се обогати туристическият продукт на региона чрез винения туризъм.

Според консултантите на проекта в механата са създадени специални условия за съхранение и дегустиране на вино, като са спазени, включително и нормите за осветеност, тъй като напитката е жив организъм и тези фактори й влияят. Акцентът са вината от нашия и от румънските райони, които имат съвсем различни характеристики от всички останали. Дейностите и постиженията в разработката бяха представени от ръководителя на проекта Станимир Стоянов, председател на Националната винарска асоциация, кмета на община Сухиндол Пламен Чернев и Габриел Владу, председател на партньорската организация – Румънската асоциация за трансфер на технологии и иновации в Крайова.

ПЪРВИТЕ КУРСИСТИ СА ПРЕМИНАЛИ ПЕТДНЕВНИ ОБУЧЕНИЯ, КАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СА УСВОЯВАЛИ ВСИЧКО, свързано с дегустирането и познаването на виното, както и предлагането, промотирането му и свързаните с него продукти. Българо-румънски фразеологичен разговорник за сомелиери пък е разработен и издаден също в рамките на проекта. Той съдържа информация и специфични термини, които ще помагат на новообучените сомелиери в комуникацията им с клиентите. Предвижда се също така след приключване на проекта сомелиерският център във Велико Търново да предоставя модули за обучение на винопроизводители, професионални училища, туристи и всички други, които желаят да придобият допълнителни знания и умения.

Освен това центърът ще бъде използван като атракция за туристи, които разглеждат чаршията.

495 138 ЕВРО Е ОБЩИЯТ БЮДЖЕТ НА ПРОЕКТА. ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ЦЕНТЪР ВЕЧЕ ПРИТЕЖАВА НАЙ-МОДЕРНОТО ОБОРУДВАНЕ В СФЕРАТА НА СОМЕЛИЕРСТВОТО и предлага богат избор на вина от трансграничния район. Разполага с две зали за обучения, енотека и дегустационна зала. Центърът е отворен за всички любители на божествената напитка, както и за туристите, посещаващи старата столица.

„Нашите ученици – лозаро-винари, също се включиха в проекта. Смятам, че младите хора имат бъдеще в тази професия, и се надявам те да се реализират, защото по тези земи вино се е правило от хиляди години. Туризмът също сериозно е застъпен, най-вече във Велико Търново, но дано и Сухиндол да се развие като туристическа дестинация в областта на винения туризъм”, заяви кметът на Сухиндол Пламен Чернев.

С. МАРИНОВ

 

 

Един коментар за “В Балканския сомелиерски център в „Мечата дупка“ обучиха 120 български и 108 румънски младежи на умението да оценяват вина

  • 11.08.2019 в 15:13
    Permalink

    Браво.Чудесно начинание г-н Стоянов.Успех….

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!