Оптимистите спят по-добре от песимистите

Ако сте сред хората, които смятат чашата за наполовина празна, вероятно и не спите добре, пише в. „Дейли стар“, позовавайки се на американско изследване.
Проучването на специалисти от университета на Илинойс, обхванало над 3500 души на възраст между 32 и 51 години, показва, че хората с позитивна нагласа се радват на по-качествен сън през нощта.
За целите на изследването участниците първо са били преценени като оптимисти или песимисти, след което е проучено и качеството на съня им.
Специалистите са установили, че хората с позитивна нагласа е по-вероятно да си набавят между шест и девет часа сън през нощта. Оптимистите освен това по-рядко проявяват признаци на безсъние и по-рядко се чувстват изморени през деня.
Учените не могат да посочат точната причина, поради която оптимистите спят по-добре. Сред възможните обяснения е, че те се справят по-успешно със стреса, който се явява потискащ съня фактор. Същевременно песимистите могат да прекарат часове, мятайки се будни в леглото заради стресови събития.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *