martineli

martineli

Пациент обяви Моника Димитрова за Мис Втора хирургия

Медицинската сестра е сред най-младите здравни специалисти в търновската болница

 

ПЪСТРОТА И ПОЗИТИВИЗЪМ ВНАСЯ ВЪВ ВТОРА ХИРУРГИЯ НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ МЛАДАТА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА МОНИКА ДИМИТРОВА. От 1 август тя е официално назначена в звеното след двугодишен стаж в сектора и успешно взети държавни изпити във филиала на Варненския медицински университет в старата столица. Така всъщност в първия й работен ден тя е напълно наясно с отговорностите и задълженията си и се справя наравно добре с останалите си колежки. Споделя, че харесва натовареното си ежедневие, и ангажирайки изцяло времето си, се чувства пълноценна и щастлива.

Моника е родом от Килифарево, но живее във Велико Търново. Твърди, че от малка винаги е проявявала интерес към професията на медицинската сестра. Голяма роля в решението да учи в медицинския филиал изиграла и мечтата на майка й, която навремето имала желание да стане акушерка, но не била приета в университета.

„Ако съм знаела, че толкова много ще ми пасне тази работа и че ще ми доставя такова удоволствие практикуването й, може би дори щях да кандидатствам за лекар. Днес съм категорична, че това е най-добрата професия за мен, и се чувствам безкрайно удовлетворена от препитанието си. А работата във Втора хирургия конкретно е много вдъхновяваща. С екипа сме едно голямо семейство. Те ми подадоха ръка, научиха ме на всичко и за момента нямам планове да работя на друго място. Ще дам най-доброто от себе си“, заяви Моника.

Килифарчанката попаднала в сектора чрез програма за болногледачки, докато била още във втори курс на следването си. В работния план обаче не били заложени самообслужващи пациентите дейности, но и всичко онова, което медицинските сестри вършат.

Моника казва, че още в първия си ден в звеното се влюбила в хирургията. Оттогава всеки ден ходи с усмивка и нетърпение на работа. Освен сериозните и тежки случаи, с които се сблъскват и всички останали медицински сестри в отделението, Моника често получава комплименти от пациенти в звеното заради външния си вид. Така например преди време един болен я провъзгласил за Мис Втора хирургия и й подарил истинска корона. Въпреки красотата си обаче младата жена няма намерение да се занимава с мода.

„За мен е важно човек да се поддържа чист и приветлив, защото в нашата професия работиш за здравето на хората. Повечето пациенти приемат добре това, че съм млада, и сякаш им действа успокояващо“, размишлява медицинската сестра.

След натоварените дежурства Моника отпочива с още работа. Редовно ходи да помага в снекбара на родителите си в Килифарево и при всяка възможност отскача до там.

„Кръчмарството е другата ми страна. Имаме готвачи, но с удоволствие и аз влизам в кухнята, да приготвям поръчките. Клиентите се шегуват, че мога да отворя медицински център в заведението, защото много често се случва да се допитват до мен за различни болежки“, разказва Моника.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *